Всяко насилие срещу жените е поругаване на Господа." Това заяви папа Франциск в новогодишното си послание от Ватикана, в което осъди употребата и жестокостта срещу жените в съвременния свят. Той призова и да се прекрати експлоатацията на женското тяло.

В проповед в изпълнената с хора базилика "Св. Петър" папата защити също правата на жените да търсят на ново място по-добър живот за децата си и осъди онези, които мислят само за икономически растеж, а не за благосъстоянието на другите.

"Колко често женското тяло е жертвано на скверния олтар на рекламата, печалбата, порнографията, експлоатирано като повърхност за употреба", цитира думите му "Ройтерс". Според Франциск женското тяло "трябва да бъде освободено от потребителско отношение и трябва да бъде уважавано и почитано".

Папата често говори в защита правата на жените и през април призова католическата църква да признае официално, че в историята мъжете са господствали и с жените е злоупотребявано сексуално. В същото време църквата не допуска жени да станат свещеници, не позволява на свещениците да имат семейства и има непоколебима позиция против абортите и някои модерни техники за изкуствено оплождане, което според критиците ѝ е груба намеса в правото на жената сама да решава какво да прави с тялото си, когато има свободен избор. "Можем да разберем колко човечни сме според начина, по който се отнасяме към женското тяло", каза той в проповедта си в сряда.

По повод правото на жените да имигрират в търсене на по-добър живот за децата си папата заяви: "Има майки, рискуващи опасни пътища в отчаян опит да дадат на плода на своята утроба по-добро бъдеще и са осъждани за това като безотговорни от хора с пълни стомаси, но със сърца, изпразнени от любов".

Дневник