В третия си мач под ръководството на Микел Артета "Арсенал" най-накрая победи, като взе дербито с "Манчестър юнайтед" с 2:0 на своя "Емиратс". В пореден двубой "артилеристите" впечатлиха с много силно първо полувреме и след като с "Челси" допуснаха обрат, този път двата отбелязани гола до почивката стигнаха на лондончани за краен успех.

Никола Пепе в осмата и Сократис Папастатопулос в 42-ата минута отбелязаха головете.

За "Арсенал" това е едва втора победа в последните 13 мача, а спечелените три точки върнаха тима в първата половина на таблицата, изкачвайки го до 10-о място. След 21 мача "артилеристите" имат 27 точки.

Тимът прекъсна и серия от четири поредни поражения на свой терен, което беше най-лошата серия от 60 години. Това беше и втора суха мрежа, която "артилеристите" запазиха в последните си 18 срещи.


"Юнайтед" остава пети с 31 точки, като пропусна да се доближи до четвъртия "Челси" след грешната му стъпка.

"Юнайтед" стигна до положение само 28 секунди след началото на срещата, но това не донесе сериозни опасности за домакините. От този момент нататък на терена имаше един отбор и това беше "Арсенал".

"Артилеристите" поеха инициативата и всячески опитваха да поставят "Юнайтед" под напрежение. Тимът на Микел Артета играеше много разнообразно, като пробваше с дълги подавания към фланговете или с продължително владение на топката.

В осмата минута "Арсенал" поведе с гол на Никола Пепе. Топката достигна до него след пробив на Колашинац отляво и прострелно центриране и от седем метра френският нападател беше точен - 1:0.

Натискът на домакините продължи с още няколко положения и ситуации пред вратата на "Юнайтед", които обаче не бяха оползотворени. Веднъж Лаказет се освободи в наказателното поле на "червените дяволи", но ударът му беше много неточен.

Всички офанзивни играчи на "Арсенал" създаваха проблеми за гостите, а най-остър беше Пепе, който в 38-ата минута удари греда. След грешка на Де Хеа при изнасянето на топката французинът стреля, но уцели страничния стълб.

До края на първата част домакините не позволиха спад в играта си и дори стигнаха до втори гол. В 43-ата минута след корнер Лаказет отклони топката, Де Хеа успя само да парира изстрела и пред голлинията централният бранител на домакините Сократис Папастатопулос реализира втори гол.

Едва в добавеното време на първата част "Юнайтед" отправи втория си удар, който беше дело на Магуайър с глава, но не затрудни Бернд Лено.

След почивката "Арсенал" свали темпото и се прибра в своята половина, като остави "Юнайтед" да контролира срещата. Съставът на Артета вече не действаше със същата енергия и рано показа признаци на умора.

В 59-ата минута "червените дяволи" създадоха и първото си по-опасно положение. Резервата Андреас Перейра получи хубав пас от Матич, но не успя да уцели вратата.

Въпреки голямото си предимство по отношение на владение на топката, гостите от Манчестър така и не успяха да стигнат до голово положение. "Арсенал" имаше няколко отлични ситуации при контраатака, но последното подаване убягна на "артилеристите", а два пъти Александър Лаказет нямаше сила да завърши с удар.

Най-добрият шанс за "червените дяволи" беше в добавеното време, когато Маркъс Рашфорд получи пас зад гърба на защитата, но Лено много бързо излезе и успя да отрази неговия удар с тялото си.

По-рано вечерта шампионът "Манчестър сити" също спечели, като нанесе първа загуба на "Евертън" при Карло Анчелоти. "Гражданите" се наложиха с 2:1 на своя "Етихад" с голове на Габриел Жезус, а за "карамелите" точен беше Ричарлисон.

В други срещи "Норич" и "Кристъл палас" завършиха 1:1, а "Уест хем" победи "Борнемут" с 4:0 в повторния дебют на Дейвид Мойс на мениджърския пост.

Дневник