Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще поиска от парламента да му предостави съдебен имунитет срещу трите обвинения в корупция, пред които е изправен, предадоха "Ройтерс" и "ДПА", цитирани от БТА. Нетаняху дълго отхвърляше възможността да направи това.

Седемдесетгодишният политик ще поиска временен имунитет и ще докаже невинността си пред съда. Той заяви снощи, че не бяга от правосъдието - не това е ефектът на имунитета, тъй като той цели да пази депутатите от безпочвени обвинения и продължава само до края на мандата в парламента. Премиерът се самоопредели като жертва на "изфабрикувано дело". Той се пошегува с едно от обвиненията с думите, че е заради положителния начин, по който го отразяват новинарските емисии.

Според израелското право не може да започне процес, след като е отправено искане за имунитет (а дори когато започне, Нетаняху би могъл да остане на власт, освен ако не бъде признат за виновен и осъден). Това означава, че евентуален процес може да се забави с месеци, отбелязва "Ройтерс". Силно разделеният израелски парламент едва ли ще успее да вземе решение по искането преди насрочените за 2 март нови избори.

Основният съперник на Нетаняху, Бени Ганц от партията "Синьо и бяло", заяви, че това е "тъжен ден за Израел", и обвини премиера, че се интересува само от себе си, а не от бъдещето на държавата. "Нетянаху знае, че е виновен", подчерта Ганц. Анализатори отбелязват, че той изчака искането на имунитет, за да започне на практика кампанията си.

Ганц, чиято партия спечели най-много (макар и със символична преднина пред "Ликуд" на Нетаняху) места в парламента, водеше преговори с премиера за правителство, в което двамата да се редуват като министър-председатели. И те обаче, както и разговорите за коалиция между други партии, се провалиха, отчасти заради обвиненията срещу Нетаняху.

Дневник