Ритуал по освещаване на бойните знамена и светини организират Община Шумен и Командването на Шуменския военен гарнизон на Богоявление - 6 януари, понеделник, съобщиха от общинския пресцентър.

Ритуалът ще се състои от 11.00 часа пред сградата на общинска администрация. Празничният водосвет ще бъде отслужен от свещеноиконом Красимир Капитанов от храма „Свети Три Светители“.

В церемонията ще се включат представителни роти от Шуменския военен гарнизон, членове на родолюбивия комитет „Крум Страшни“ и клуб „Традиция“. Водещ на ритуала ще бъде Стилиян Стоянов. Ще присъстват кметът Любомир Христов, представители на общинската и областната администрация, общински съветници, политически, просветни, обществени организации и граждани.

След освещаването на бойните знамена и светини в 12.00 часа ще започне ритуала по освещаване на водата и хвърлянето на Богоявленския кръст, организиран от служителите на храма „Свети Три Светители“. Той ще се проведе на язовир „Шумен“ (езерото до ресторант „Барбароса“). По време на ритуала са осигурени медицински екип и спасители, съобщават организаторите от храма.

ШУМ.БГ