След като вчера прокуратурата беше сезирана за смъртта на 24-ма души за година в дом за хора с деменция, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева напомни в интервю за Нова телевизия, че Народното събрание отложи с половин година влизането в сила на Закона за социалните услуги, който дава критерии за качество на социалната услуга.

Действието на закона беше отложено с половин година заради след слухове за отнемане на деца, протести и критики от църквата. Новият закон за социалните услуги бе приет през февруари 2019 г. след повече от 5 години дебати и обсъждане на различни концепции за реформа в социалната сфера и трябваше да заработи на 1 януари. Неговата основна цел е да повиши достъпността и качеството на социалните услуги, които държавата делегира като дейност на общините. Техният брой е 1356 и касаят хора с увреждания, възрастни хора, децата в риск и др. Една от тези услуги е и предлаганата в Дома за хора с деменция в община Сухиндол.

"Съвсем скоро отложихме влизане в сила на Закона за социалните услуги, а там се предвиждаше създаването на Агенция за качеството на социалните услуги, нови стандарти за тях и за заплащането на персонала. Колкото
по-бързо започнем да работим по тях, ще имаме и решения", каза Сачева. "Трябва да ни бъде дадена възможност да изградим тази агенция за качеството на социалните услуги, за да отговорим по-комплексно на тези проблеми, а не за всеки казус да се срещаме по телевизиите", добави тя.

За конкретния случай Сачева коментира, че настаняването на нови пациенти в дома ще бъде преустановено, за част от живеещите там ще се потърси ново място, а общината се е ангажирала да потърси подходящи помещения в съседни села за изграждане на център за настаняване от семеен тип.

В контекста на критиките към закона и опасенията, че социалните ще отнемат деца от семействата, Сачева беше помолена да коментира казус с осемгодишно дете, постъпило в болница след алкохолно отравяне на Нова година.

"Не е нужно от всеки казус да правим скандал", отговори министърът и допусна, че в конкретния случай може да става дума и за случаен инцидент. "Ако лекарите преценят, че има риск за детето, могат да сезират социалните. Не във всеки случай, в който има инцидент с дете, то трябва да бъде класифицирано като дете в риск, а да говорим за децата, които са бити, насилвани, системно неглижирани и има заплаха за тяхното здраве и живот", подчерта тя.

Дневник