Язовирите в страната се снимат спекулативно, като се насажда страх. Искам да успокоя, че воден апокалипсис в България не се задава, каза днес министърът на регионалното развитие и благоустройството на пресконференция днес.

Според нея е нормално в този период на годината всички водоеми да имат намален обем. Петя Аврамова изрази мнение, че БСП използват темата политически, като подгрява за дебатите по темата в парламента. Както е известно, левицата планира да поиска вот на недоверие на кабинета заради провала в управлението на околната среда и водите

Министърът посочи, че според данните на Министерството на околната среда и водите в язовир "Тича" (снабдяващ Шумен и Търговище) има воден обем за 30 месеца ползване за питейно-битови нужди, в "Камчия" (Варна и Бургас) има вода за 10 месеца, а в "Асеновец" (област Сливен) за четири месеца и половина.

За язовир "Бебреш", който осигурява вода за Ботевград, обемът стигал за три месеца. Както е известно, кметът на града алармира, че градът може да стигне до ситуацията в Перник. Вчера той беше приет от премиера Бойко Борисов и успокоен, че всички нужни мерки ще бъдат взети.

Петя Аврамова посочи, че в момента режим на вода има в села в областите Габрово, Ловеч, Сливен. В министерството имало и справки от ВиК дружества с предупреждения за евентуални въвеждания на нови водни режими. "Където е необходимо, ще се реагира своевременно. По-добре да има режим по-рано, вместо да има по-строг режим по-късно", обобщи тя.

Като проблем в страната Петя Аврамова посочи, че битовите абонати дължат на ВиК дружествата над 80 млн. лева, а общите дългове са за над 100 млн. лв.

В "Студена" има вода за 56 дни

По повод ситуацията в Перник министърът посочи, че след въвеждането на едноразовото спиране на водата авариите са намалели от 14 на 6 на ден, което беше отчетено като добра новина. Заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков посочи, че в момента в язовир "Студена" има 3.8 млн. кубика вода общо, която би стигнала за един месец и 25 дни. Продължавало обаче търсенето на варианти за увеличаване на притока.

Дневник