Общо шест са доказаните случаи на грип в началото на новата година – при деца от 3 до 12 г. Основания за притеснения няма, заболеваемостта в момента е близка до тази от миналата есен, просто грипът се забавя в Европа и в България, коментира пред Би Ти Ви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев. Той добави, че все още не е късно да се постави противогрипна ваксина.

Пикът на грипа тази година ще бъде след средата на февруари – в последната една трета от месеца, обяви епидемиологът. По думите му в момента повечето регистрирани вируси са характерни за късната есен – парагрипни вируси, които протичат много по-леко от грипа.

Той напомни, че сезонният грип може да се разпознае по бързото начало – от напълно здрав човек в рамките на два часа получава общите симптоми – болки в ставите, болки в мускулите, загуба на сили, главоболие и повишена температура. Други симптоми са силна болка в гърлото или тежест в гърдите.

Основно цируклират два щама грип тази зима – "Свински грип" (H1N1) и "Канзас" (H3N2). Те протичат по подобен начин, но определянето на типовете е важно за методите за лечението. У нас се прилагат основно два препарата по лекарско предписание, които не са антибиотици. С антибиотици се лекуват само бактериалните усложнения от грипа, уточни епидемиологът.

Дневник