Язовир „Тича“ има воден обем, който стига за 30 месеца за питейно-битови нужди. Това каза днес министър Петя Аврамова на пресконференция в Министерството на регионалното развитие и благоустройство, на която представи информация за състоянието на язовирите за питейно-битово водоснабдяване в страната.

Тя увери, че ежедневно министерството поддържа връзка и обменя данни с всички ВиК дружества и следи дебитите и нивата на язовирите, за да се реагира своевременно.

Междувременно в публикувания от Министерството на околната среда и водите график за използване на водите на язовира за месец януари е намалено още количеството вода, което се изпуска към р. Камчия  за запазване на екологичното й равновесие. За януари то е  0,220 млн.  куб. м.

В същия документ данните на МОСВ сочат, че язовир „Тича“ (общ обем 311,800 млн, куб. м) е с наличен обем 171,948 млн. куб. м, наличен полезен обем 131,948 млн. куб. м. От тях 2,500 млн. куб. м се използват за питейно-битово водоснабдяване на градовете
Шумен и Велики Преслав, 0,700 млн. куб. м за питейно-битово водоснабдяване на гр. Търговище.

От МОСВ посочват още, че във връзка с ниския обем в язовир „Тича“ и с цел обезпечаване подаването на води за питейно-битово водоснабдяване, следва ВиК - Шумен и ВиК - Търговище да предприемат действия за включване на алтернативни водоизточници за осигуряване на водоснабдяването.

ШУМ.БГ