Мъжкият национален отбор по волейбол е мотивиран да постигне "невъзможното" в решителната олимпийска квалификация. Около това мнение се обединиха част от състезателите на Силвано Пранди при заминаването на тима за Берлин.

"За десет дни подготовка е трудно да се влезе в оптимална форма, но мотивацията е голяма. Въпреки че сме в супер тежка група, отиваме да се бием, да пробваме да се класираме за олимпийските игри в Токио и да направим и невъзможното да се случи", каза Теодор Салпаров на летището в София.

Националите имат трудна задача в квалификацията, която ще се проведе от 5 до 10 януари. Българите са в група с европейския шампион Сърбия, Франция и Холандия. В другата група са Германия, Белгия, Словения и Чехия, а само победителят в турнира ще се класира за игрите в Токио.

Диагоналът Цветан Соколов вярва, че българите вероятно ще имат предимство, защото не са сред фаворитите да спечелят надпреварата в Берлин.

"На един такъв турнир е нормално да има напрежение, което тежи, но трябва да го преодолеем, защото в отбора сме доста опитни състезатели. Фаворитите са други, но ние отиваме там да се борим. Отиваме с една цел – да се класираме за олимпиадата. Това, че не сме фаворити, може да ни даде един тласък и спокойствие", каза Соколов.

Първият мач на българите е в понеделник срещу Франция, в чийто тим ще отсъстват ключови състезатели заради контузии и напрежение между някои играчи в състава. Според Салпаров победа срещу "петлите" ще даде "летящ старт" на националите в турнира.

Българите пропуснаха добра възможност да си осигурят място на форума при домашната квалификация през август. В решителния мач тимът на Пранди водеше с 2:0 гейма на Бразилия, но допусна обрат и се отдалечи от мечтата да участва в Токио.

Дневник