Столичната община обяви, че е разработила данъчен калкулатор за автомобили, който вече е достъпен онлайн. Всеки собственик на моторно превозно средство в София ще може да провери какъв налог дължи за него на адрес https://cartax.uslugi.io/.

Формулата, по която се формира данъкът за автомобилите, включва годината на производство, мощността и екологичният стандарт на колата.

С промени в Наредбата за местните данъци, приети от Столичния общински съвет на 30 декември м.г., бяха повишени ставките за автомобили с по-ниски евростандарти – от 0 до Евро 4, както и за мощност над 100 конски сили. Коефициентът за година на производство на автомобила е определен от Закона за местните данъци и такси, който е в сила от 2019 г. и не може да се променя от общините.

В калкулатора за регистрираните в София автомобили са заложени всички коефициенти, които формират данъка за МПС. Данните за колата, които трябва да се нанесат в калкулатора, за да се изчисли нейният данък, са вписани в документите за автомобила – в малкия талон (за по-новите МПС) или в големия талон (за МПС, регистрирани по-отдавна).

Дневник