Докато в България температурите са около и под нулата, далеч на север в район на Норвегия хората ходят по тениски, след като на 2 януари в град Сундалсьора бе регистриран абсолютен рекорд за страната и Скандинавския полуостров - 19 градуса по Целзий. В околността селищата също съобщиха за свои рекорди в рамките на 15-18 градуса.

Причината за това екстремно време са топли фьонови ветрове от запад, предизвикали топла вълна и в Трондхайм. Там също отчетоха нов рекорд от 10.2 градуса - най-високата температура, откакто се правят измервания на това място от 1923 г.

В същото време обширни части от Югоизточна Европа и Турция са покрити от студен въздух, който оформя две контрастни зони над континента с крайности по периферията им. Една от тях са снеговалежите в Турция миналия четвъртък, а другата са морските бури в Норвежко море, в които изчезнаха двама български моряци.

Първите сигнали какво се задава, се появиха в края на 2019 г., когато близо до Нюфаундленд в Атлантическия океан се оформи циклон далеч от тропическите зони, където обикновено се раждат тези явления.

Благодарение на тази структура в Западна Европа температурите достигнаха до 12 градуса над обичайното за това време на годината. Конкретно с норвежкия рекорд разликата достигна 25 градуса.

Анализатори обясняват, че в някои места хората може да не усетят толкова силно затопляне, тъй като въздухът на няколко метра над повърхността може да остане студен заради термални инверсии.

В района на Балтийско море ще е необичайно топло поне до средата на месеца. В Черно море, Балканите и Източното Средиземноморие е обратното - студеният въздух остава над района, докато влезе в контакт с топлата вълна и това предизвика снеговалеж.

Но като цяло прогнозите за континента са януари да бъде по-топъл от обичайното и да не се усети като истински зимен месец.

Дневник