Иранският президент Хасах Роухани призова турския си колега Реджеп Тайип Ердоган страната му да се включи в регионало обединение срещу заплахите на Вашингтон, съобщи агенция ИРНА.

Това е станало в телефонен разговор в събота, в който Роухани казал още: Ако не действаме в унисон срещу САЩ, голяма заплаха ще дестабилизира целия район". Според него убийството на ген. Касем Солеймани в Багдад е голяма грешка "и ако продължаваме да си мълчим пред действията на САЩ, те ще станат още по-дръзки и агресивни".

Призивът на Иран поставя Турция в деликатно положение, тъй като заедно с Русия двете страни са част от т.нар. Процес от Астана за уреждане на конфликта в Сирия. Иран активно помага на режима на Башар ал Асад и държи дори повече от Москва той да остане на власт, докато Анкара смята, че Сирия няма да се стабилизира, докато той е в Дамаск.

Освен това Турция е съюзник на САЩ в НАТО, а отрядите "Ал Кудс" от Иранската революционна гвардия, които ген. Солеймани командваше, бяха обявени от Вашингтон за чуждестранна терористична организация. Отношенията Анкара-Вашингтон охладняха след опита за преврат от 2016 г., но Ердоган не може да не е доволен от решението на президента Доналд Тръмп да оттегли американските части и да остави турската армия да овладее контрола над значителна част от границата със Сирия.

ИРНА предава, че Ердоган изказал съболезнования по този повод на иранския върховен духовен лидер аятолах Али Хаменей, народа на Иран и правителството в Техеран. "Дълбоко натъжен съм и знам за гнева на иранското ръководство, вашия (президент Роухани) и на иранците", казал турският президент. Той добавил, че е видял погребението на Солеймани по иракската телевизия и че се моли той да почива в мир.


Процесията с останките на Солеймани и останалите загинали, сред които и смятаният за особено близък до Техеран иракски шиитски лидер Абу Бахди ал Мухандис, пристигна тази вечер от Багдад в Наджаф, един от най-свещените за шиитите в Ирак град. В Ирак е обявен тридневен траур в тяхна памет.

"Чуждестранна намеса и сраженията в района му пречат да се успокои и стабилизира и трябва да не позволяваче подобни мерки да застрашат регионалния мир и стабилност", допълнил Ердоган според ИРНА. Той изразил надежда при посещението си в Техеран в близко бъдеще да обсъди "двустранни и регионални въпроси".

В петък външното министерство в Анкара зае балансирана позиция, обявяваки, че убийството на Солеймани ще засили несигурността и нестабилността в района. Растящото напрежение между САЩ и Иран и превръщането на Ирак в арена на конфликт ще навреди на мира и стабилността в района, се казваше още в писменото съобщение.

Днес ИРНА съобщава, че Роухани казал, че "Иран и Турция винаги са си сътрудничили по сложни въпроси". Той нарича САЩ потисник и агресор и напомнил, че според Корана "ние не потискаме и няма да оставим да ни потискат". "Мъченикът Солеймани изигра уникална роля в борбата с терористите в района и вие добре знаете как той изпълняваше своя велик регионален и ислямски дълг", подчертал още иранският президент.


В САЩ никой не защитава действията на ликвидирания генерал, смятан за виновен за смъртта на стотици и раняването на хиляди американци, както и за предизвикването на хаос, тероризъм и напрежение в Близкия изток и Северна Африка в продължение на близо 30 години. В Ирак също има мнозина, които посрещнаха с облекчение и дори радост убиването му по лично нареждане на Тръмп, тъй като го смятат за ключов фактор в раздухването на гражданска война в страната.

В първата си реакция в петък иранският президент заяви, че смъртта на Солеймани "ще направи Иран още по-решителен в съпротивата срещу американския експанзионизъм и в защитата на нашите ислямски ценности; без съмнение, Иран и други, търсещи свобода страни в района, ще отмъстят за това".

В съобщение до медиите на посолството на Иран в София се казва: "Днес гордото знаме на Ислямска република Иран в посолството на Иран в София е свалено наполовина в почит на човека, който не позволи черното знаме на ИДИЛ да бъде издигнато в столиците на някои страни, включително Ирак и Сирия. На човек, който не позволи последиците от съществуването на това ужасно явление да се проявят в европейските държави. Командир Касим Сюлеймани беше личността , представляваща най-ефективната сила в борбата срещу тероризма и екстремизма в Западна Азия. Той изигра важна и определяща роля в противодействието срещу ИДИЛ, Ал Нусра и Ал Кайда."

Позицията заявява, че Иран има право "в подходящо време и място" да отговори на това, което "според международното право тази военна операция на САЩ на иракска земя се счита за "агресия", и в допълнение към член 5-ти, изменение 2-ро от Устава на Международния наказателен съд, приети през 2010г., се разглежда като "престъпление" и американският президент, който директно е разпоредил операцията, както и преките извършители de jure се смятат за международни престъпници, подлежащи на наказателно преследване."

Но в петък след заседание в двореца Долмабахче в Истанбул Ердоган, вицепрезидентът Фуат Октай, министрите на отбраната и външните работи и началника на разузнаването бе съобщено, че "нашият президент изтъкна, че Турция трябва да продължи конструктивния си подход към регионалните процеси, да предприема ефективни стъпки за мир и стабилност и да използва пълния потенциал на дипломацията".

Водещата опозиционна Републиканска народна партия призова Ердоган да държи Турция по-далеч от напрежението и конфликтите в Близкия изток. Симпатизиращият на партията в."Хюриет" коментира, че Солеймани далеч не е толкова невинна и величава фигура, колкото се опитва да го представя Техеран, както и че ликвидирането му прилича много повече на дързък ход на Тръмп за вътрешнополитическа употреба в година на президентски избори в САЩ.

Серкан Демирташ коментира на страниците на изданието, че серизона тревога предизвиква способността на Багдад да избегне граждански конфликт в Ирак. Според него Турция и страните в района трябва на първо място да призоват Иран и САЩ да не объркват още повече деликатната ситуация в тази страна. Но Анкара трябва така или иначе да се подготви за нова регионална нестабилност и да пренастрои цялата си близкоизточна политика, да продължи прагматичните отношения с Техеран, включително в икономическото и енергийно сътрудничество. "Диалогът между двете неарабски страни е необходим за регионалната стабилност, макар че не винаги те ще са съгласни по всички въпроси", казва Демирташ.

Според него Ердоган едва ли ще жертва изключително ценната за него ситуация да може директно да разговаря с Доналд Тръмп, макар отношенията Турция-САЩ да са далеч от перфектното си състояние.

Дневник