Осем водещи волейболни отбора от Европа влизат в спор за място на олимпийските игри в Токио. Домакин на решителната континентална квалификация е Берлин, а турнирът ще продължи до 10 януари.

Европейският шампион Сърбия и Франция ще открият надпреварата в 14.30 ч., като двубоите от групата на България ще бъдат излъчени по БНТ 3. Националите започват участието си в понеделник вечер с мач срещу "петлите".

Отборите са разделени в две групи по четири, като ще играят всеки срещу всеки. Първите два от всяка група ще се срещнат на кръст в полуфиналите, а единствено победителят ще се класира за игрите в Токио.

В групата на България са Сърбия, Франция и Холандия, докато при домакина Германия са Белгия, Словения и Чехия.

Осемте отбора ще участват в решителната квалификация, след като не успяха да се класират за форума при първата възможност. България беше близо до мечтата, но допусна обрат срещу Бразилия в домашната квалификация през август.

До момента място на игрите си осигуриха домакинът Япония, Бразилия, САЩ, Италия, Полша, Русия и Аржентина. През януари предстоят да се изиграят още квалификациите за Азия, Африка, Северна и Южна Америка.

Групите на турнира
Група А: Германия, Белгия, Словения, Чехия
Група В: България, Франция, Сърбия, Холандия
Програмата за група В
5 януари
14.30 ч.: Франция - Сърбия
6 януари
15.00 ч.: Холандия - Сърбия
18.00 ч.: България - Франция
7 януари
15.00 ч.: България - Холандия
8 януари
15.00 ч.: Франция - Холандия
18.00 ч.: Сърбия - България

Дневник