Започва ново разкритие за дейността на компанията "Кеймбридж Аналитика" за манипулиране на избори в десетки държави, което вероятно ще продължи няколко месеца. Става дума за разпространяването на повече от 100 хиляди документа за това как вече несъществуващата компания е помагала в 68 страни.

Това съобщи лондонският седмичник" "Обзървър", който първи направи разкритията за това как служителите ѝ са злоупотребили с 87 милиона профила на потребители на "Фейсбук".

С документите ще бъде показана глобалната инфраструктура на операциите за манипулиране на избиратели "в индустриален мащаб", допълва изданието.

Публикуването на документите е започнало на 1 януари на @HindsightFiles - анонимен профил в "Туитър", на който се обявява, че това са непубликувани досега съобщения от електронна поща, планове на конкретни проекти, проучвания, преговори и други в поне 65 държави. "Семокраията беше хакната. Нека се поучим от трешките си", допълва водещото съобщение.

На 2 януари вече бяха разпространени първите пакети документи за Бразилия, Кения, Малайзия, Иран и Джон болтън, бившият съветник по въпросите на националната сигурност на президента Доналд Тръмп.

Авторите на профила допълват, че данните идват от Британи Кайзер, бивша служителка на "Кеймбридж Аналитика", която предупреди за спорната и незаконна дейност на компанията. Тя беше извикана да даде информация и от разследването за руската намеса в американските избори през 2016 г., ръководено от специалния прокурор Робърт Мюлър.

"Има изобилие от свидетелства, че избирателните ни системи са широко отворени за злоупотреби. Много се опасявам за това, което ще се случи на американските избори по-късно тази година и мисля, че един от начините да се защитим е да разпространим колкото се може повече информация", цитира "Обзървър" думите на Кайзер.

Изданието описва, че документите са от нейни електронни пощи и харддискове. Тя вече е предоставила част от тях на британския парламент в разследването от април миналаната година. Но има хиляди и хиляди страници, разкриващи "размаха и дълбочината на работата", отиваща "далеч отвъд това, което хората си мислят, че знаят за скандала с "Кеймбридж Аналитика".

"Обзървър" цитира и Кристъфър Стийли, бивш ръководител на отдела за Русия къмбританското разузнаване и източник на твърдения за връзките на Тръмп с Русия, някои от които са за някаква зависимост на американския президент от информация, с която разполата Москва за него. Според него макар "Каймлридж Аналитика" да е ликвидирана, виновниците не са адекватно санкционирани и поради това са още по-лоши перспективите за манипулиране на американските избори през ноември.

Бившият агент казва, че не знае какво има в новите документи, но че тенденцията е към влошаване на ситуацията и най-после трябва нещо да се направи и то бързо с манипулаторите на социални и други медии.

Кайзер твърди, че скандалът с милионите профили от "Фейсбук" е само част от много по-голяма глобална операция с участието на правителства, разузнавателни агенции, компании и политически кампани за манипулиране и оказване на невидимо влиание върху мнението на хората. Тази дейност предизвиквала тревога и във връзка с националната сигурност.

Чат от материалите щели да покажат как компанията е помагала за изграждането на "сложна инфраструктура от подставени фирми с цел наливането в политиката на пари с неясен произход".

"Това са имейли между тези големи дарители на Тръмп, в които се обсъждат начини за прикриване на произхода на техните дарения чрез поредица от финансови инструменти и фондове. Документите осветляват цялата машина за т.нар. тъмни пари в американската политика - същата машина, която е използвана и в други страни, където "Кеймбридж Аналитика" е работела в периода 2014-2018 г., включително Великобритания."

Анализатор, който вече е видял част от документите, казва за "Обзървър", че те описват много по-подробно как американски избиратели са манипулирани чрез сплашващи послания, че това изглежда продължава и сега и ще се използва и в ноемврийските избори. "Това е глобална индустрия, а документите разкриват какво е вършела в нея само тази компания."

Дневник