Сен Пиер е град в югозападната част на остров Реюнион в Индийския океан, но в събота вечер стана един от най-популярните във Франция. Причината е, че местният отбор "JS Сен Пероас" постигна историческа победа в турнира за Купата на Франция.

Островитяните победиха "Ниор" с 2:1, за да се класират сред най-добрите 32 отбора в надпреварата.

"JS Сен Пероас" е първият аматьорски отбор от остров Реюнион, който е територия на Франция, намираща се между Мадагаскар и Мавриций, който печели в мач за купата. Освен това футболистите на отбора пропътуваха близо 10 хиляди километра, за да гостуват на втородивизионния "Ниор".

Головете за тима вкараха 39-годишният Жерар Юбер и Райън Понти.

Около стотина фенове пътуваха с отбора, за да го подкрепят, и очакват жребия за следващата фаза. В нея "JS Сен Пероас" може да се изправи срещу "Бордо" или "Марсилия", които са в същата половина на схемата.

"JS Сен Пероас" е отборът, от който започна кариерата си Димитри Пайе. Тимът води с четири точки на върха в местното първенство и е на път да спечели пета поредна титла.

В Купата на Франция могат да участват отбори от бившите френски колонии. Дотук това са правили клубове от Гваделупа, Френска Гвиана, Мартиника, Нова Каледония, Таити, Сен Мартен, Реюнион, Майота, както и Сен Пиер и Микелон. Единствено тимът от Гвиана "Льо Желдар" успя да достигне до тази фаза на надпреварата.

Дневник