Иракският парламент прие резолюция, с която поиска от правителството да сложи край на присъствието на чуждестранни войски в Ирак и да гарантира, че те няма да ползват сушата, въздушното и водното пространство на страната по каквато и да било причина, предадоха "Ройтерс" и БТА. Решението следва въздушния удар край летището на Багдад, при който бяха убити иранският командир Касем Солеймани и иракски бойци, чиято организация е част от иракските институции.

"Правителството се ангажира да оттегли молбата си за помощ от международната коалиция за борба с "Ислямска държава" поради края на военните операции в Ирак и постигането на победа", се казва в резолюцията. "Иракското правителство трябва да работи за прекратяване на присъствието на всякакви чуждестранни войски на иракска земя и да им забрани да ползват сушата, водното и въздушното пространство на страната по каквато и да било причина", се казва още в документа.

За разлика от законите парламентарните резолюции нямат обвързваща сила за правителството. Иракският премиер Адел Абдул Махди обаче по-рано призова парламента да гласува за прекратяване на чуждестранното военно присъствие. С резолюцията се обявява подкрепа и за официалната жалба до генералния секретар на ООН и Съвета за сигурност заради американските въздушни удари на иракска територия. Тя се отнася до "американските атаки и агресия над иракски военни позиции и убийството на иракски и съюзнически високопоставени военни командири на иракска земя" според позиция на външното министерство.

Повечето от присъстващите в парламента депутати, общо около 180 на брой, подкрепиха резолюцията. Тя се ползва с подкрепата на повечето депутати шиити. Много сунитски и кюрдски депутати не се явиха на заседанието, изглежда защото не подкрепят тази стъпка, подчертава АП. В същото време водената от САЩ коалиция в Ирак обяви, че спира временно борбата срещу екстремистите от Ислямска държава, за да се концентрира върху защитата на войските и базите. Прекратява се и обучението на иракските сили, както и други операции в подкрепа на борбата срещу "Ислямска държава".

Край на операциите

Евентуално изтегляне на американските военни в Ирак, чийто брой се оценява на около 5200, може да навреди сериозно на борбата срещу "Ислямска държава" и да позволи на организацията да се възстанови, отбелязва "Асошиейтед прес".

Сигнал за такъв сценарий бе и съобщението на предвожданата от САЩ антиджихадистка коалиция. Тя обяви днес, че преустановява операциите си в Ирак. Обучението на иракските сили за сигурност и борбата срещу терористичната организация "Ислямска държава" ще бъдат преустановени, защото коалицията вече е фокусирана изцяло върху това да защитава иракските бази, в които се намират нейните войници.

За около два месеца срещу американски обекти в Ирак, най-вече военни бази, са извършени 13 ракетни нападения, отбелязва "Франс прес".

Парламентарната резолюция показва трудното положение, в което се намира Ирак, разтърсван и преди убийството и ескалацията на напрежението между Иран и САЩ от протести - както заради корупцията и качеството на живота, така и заради чуждото влияние. Техеран от години има много силни позиции в Багдад, а Вашингтон отново има значително присъствие на терен, тъй като това бе необходимо заради борбата срещу "Ислямска държава". Според Би Би Си в Ирак има и притеснения, че част от проирански настроените жители може да търсят отмъщение заради убийството на Солеймани и подкрепяните от Иран шиитски бойци, известни под обобщаващото наименование "Хашд аш Шааби" ("Народни мобилизационни сили").

Вчера хиляди в Ирак се включиха в погребалната процесия за Солеймани - архитект на регионалната политика на Иран. Преди самото погребение, което ще е в родината му, стотици хиляди излязоха в Техеран и други градове, за да изразят скръбта си. Други иракчани, по улиците и в социалните мрежи, обаче обявиха, че Солеймани не е бил герой, а е отговорен за смъртта на мнозина и за разпалването на напрежение в държави в региона.

Иран междувременно продължи със заплахите - бивш ръководител на Революционната гвардия (на чието крило за външна дейност "Ал Кудс" бе командир Солеймани) заяви, че освен САЩ на прицел на отговора на исляската република ще са военни центрове в Израел, както и град Хайфа.

Иран освен това призова управляващия посолството на Германия заради (според властите в Техеран) "унищожителни" коментари, подкрепящи въздушния удар на САЩ. Берлин смята, че ударът е отговор на ирански военни провокации. Дни по-рано американски наемник бе убит във военна база, в отговор последва въздушно нападение на САЩ срещу проирански бойци, част от "Хашд аш Шааби". Реакцията на милициите и поддръжниците им бе обсада на посолството на САЩ в Багдад.

Дневник