Министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви пред БНТ, че не вижда защо трябва да подава оставка заради водната криза в Перник. Градът е с режим на водата от средата на ноември, като в момента текат спешни ремонтни дейности по водопроводната мрежа. До тях се стигна, след като основният водоизточник на Перник - яз. "Студена" почти пресъхна, а загубите на вода при транспортирането ѝ достигат 75%.

Преди около месец Окръжна прокуратура – Перник излезе със становище, че Димов и министърът на регионалното развитие Петя Аврамова носят вина за водната криза в Перник. Малко след това разследването беше взето на специален надзор от главния прокурор Иван Гешев. По негово разпореждане надзорът ще се извършва лично от прокурор от отдел "Специализиран" във Върховната касационна прокуратура.

"Следствието ще установи какво е станало. Това, което трябва да направим с министър Аврамова е да съдействаме на прокуратурата да решим проблема. Ние не можем да въведем режим на водата", добави Димов, като уточни, че само местната власт може да взима подобни решения.

Той каза още, че с предстоящия вот на недоверие към кабинета, който БСП ще внесе в парламента заради несправяне с проблемите във водния сектор, щял "да се изчисти политическият процес с искането на оставки".

По думите на Димов още през септември миналата година се е знаело, че водата в "Студена" ще стигне до края на годината. Той обаче не уточни защо държавата не се е намесила, след като е знаела за проблема.

За открития край Плевен боклук, който беше свързан от българските служби с италианската ндрангета, екоминистърът подчерта, че той се е намирал на лицензирана площадка, която има документи само за сепариране и съхраняване на отпадъци, но не и за горене. Димов допълни, че 95% от боклуците се горят в циментовите заводи, а единственият ТЕЦ, който има право на такива дейности е ТЕЦ "Сливен".

Дневник