Главният прокурор Иван Гешев отмени плануваната за днес среща с председателя на БСП Корнелия Нинова. Те трябваше да обсъдят хода на разследването на безводието в Перник. Срещата беше поискана от Нинова в края на миналата година.

В съобщение до медиите от пресцентъра на прокуратурата уточняват, че отмяната на срещата е заради заявена по-рано днес пресконференция от страна на Нинова.

"Днес, след срещата с главния прокурор, председателят на БСП Корнелия Нинова ще даде пресконференция в Перник във връзка с водната криза. Срещата с медиите ще се състои в 13:00 ч., в клуба на партията в Перник", съобщиха от пресцентъра на левицата.

Минути по-късно прокуратурата оповести, че "поради публично заявеното намерение да бъде проведен брифинг в гр. Перник от председателя на ПГ "БСП за България" г-жа Нинова, с основна тема – срещата в Прокуратурата на Република България, същата беше отменена от главния прокурор".

"Прокуратурата на Република България няма да позволи да бъде използвана за постигане на политически цели и в нарушение на конституционно регламентираните й правомощия, независимо от политическия субект. При заявена необходимост за предоставяне на информация от значение за упражняване на парламентарните правомощия на народните представители, поради значимостта и обществения отзвук на проблемите с водоснабдяването на населението в района на Община Перник, главният прокурор на Република България има готовност да предостави на Народното събрание обобщени данни за предприетите действия, след съгласуване с наблюдаващите прокурори", пише в съобщението на прокуратурата.

Гешев пое под специален надзор разследванията за кризата в града, който е на воден режим от средата на ноември. От държавното обвинение подчертават, че периодично ще информират за напредъка по взетите на специален надзор разследвания.

Разследването на Специализираната прокуратура е за безстопанственост и се води срещу длъжностни лица от общинската и областната администрация. То е за това, че в периода от 2017 г. до ноември 2019 г. не са положили достатъчно грижи съответно за водопреносната и водоснабдителната мрежа в община Перник и за стопанисването на водния ресурс в яз. "Студена". От това са настъпили значителни вредни последици.

Предмет на разследване са действия или бездействия на длъжностни лица във "ВиК - Перник" ООД, Община Перник, Областна администрация и Басейнова дирекция-Западнобеломорски басейн в Благоевград.

Преди това окръжната прокуратура в Перник беше стигнала до извода, че отговорни за кризата са и министрите на околната среда и на регионалното развитие Нено Димов и Петя Аврамова. Досега заради кризата бе сменен областният управител на Перник.

Дневник