Членове на австрийската партия "Зелените" одобриха с голямо мнозинство на партиен конгрес коалиционното споразумение с консерваторите на Себастиан Курц, което създава условия той да стане отново канцлер, а Зелените за пръв път да влязат в правителството, предадоха "Ройтерс" и "Асошиейтед прес", цитирани от БТА.

На конгреса в Залцбург сключеното миналата седмица коалиционно споразумение бе подкрепено от 93.2 процента от 264-мата делегати.

Зелените искат Австрия да постигне въглеродна неутралност през 2040 г., едно десетилетие по-рано от заложената цел на ЕС. Партията взе близо 14 процента от гласовете на парламентарните избори през септември, заемайки четвърто място. Консерваторите на Курц спечелиха над 37 процента.

Много Зелени отправиха критики към някои от елементи в дневния ред на Курц, въпреки че лидерът им Вернер Коглер каза, че сделката трябва да отразява по-малкия дял гласове за тяхната партия.

Коалиционната сделка, публикувана в четвъртък, включва мерки, подкрепяни от предишното му правителството, в което участваха и крайнодесните. То падна след скандала "Ибисагейт", свързан с видеозапис, на който тогавашният лидер на крайната десница Хайнц-Кристиан Щрахе обещава облаги срещу финансиране на жена, представяща се за племенница на руски олигарх.

Сделката включва вдигане на възрастта, до която на момичетата е забранено да носят забрадки в училище на 14 от около 10 години – продължение на политика, въведена от предишната коалиция на Курц.

Споразумението съживява и оспорван план за превантивно задържане на потенциално опасни индивиди, дори и те да не са извършили престъпление. Той беше предложен от предходната коалиция след смъртоносно намушкване през февруари, за което се смята, че е извършено от търсещ убежище.

Дневник