Фондът за гарантиране на влоговете в банките е погасил окончателно по Коледа заема от бюджета, който взе преди пет години, за да изплати гарантираните депозити във фалиралата КТБ.

Последната част от заема е малко над 500 млн. лв.

След тази операция обаче фондът продължава да е на минус, съобщава "Капитал". Причината за това са дълговете му по два заема за по 300 млн. евро - от Европейската банка за възстановяване и развитие и Международната банка за възстановяване и развитие. С тези пари бе погасен част от заема към бюджета. Наличните му средства са малко над 700 млн. лв., които почти изцяло се държат на депозит в БНБ.

Преди отнемането на лиценза на КТБ фондът разполагаше с 2.1 млрд. лв., събирани с години от вноските на всички банки. Гарантираните влогове до 196 хил. лв. в банката обаче бяха за над 3.6 млрд. лв., а и освен това част от средствата на фонда бяха вложени в ДЦК, чиято ударна продажба би могла да внесе трусове на финансовите пазари. Това наложи фондът да бъде дофинансиран със заем от Министерството на финансите. Неговият разрешен размер е до 2 млрд. лв., като са усвоени около 1.7 млрд. лв.

Изданието посочва, че през 2015 - 2019 г. общо постъпленията от вноски на банките във фонда са 884.5 млн. лв. Те са различни за всяка банка като последно за 2019 г. общо за системата вноската е 164 млн. лв. През миналата година фондът получи и 409 млн. лв. от първата частична сметка от масата на несъстоятелността на КТБ. Така към ноември 2019 г. фондът разполагаше с малко над 1.2 млрд. лв. средства (почти изцяло държани на депозит в БНБ при отрицателни лихви), докато задълженията му бяха 1.69 млрд. лв.

Дневник