Първата сесия на стратегическия диалог България-САЩ започва в сряда (8 януари), като за разговорите в София пристига заместник държавният секретар по политическите въпроси на САЩ Дейвид Хейл. Това съобщи правителствената информационна служба след среща между министър-председателя Бойко Борисов и посланика на САЩ Херо Мустафа.

За 8 януари в Истанбул е предвидено официално откриване на първата линия на газопровода "Турски поток". На откриването е поканен и българският премиер Бойко Борисов, но поканата все още не е потвърдена от българска страна.

На срещата с посланик Мустафа днес е обсъдена подготовката на посещението на Дейвид Хейл в София. След нея българският премиер се похвали във Фейсбук, че е получил за Коледа значка от американския посланик и картичка от президента Доналд Тръмп.

"Стратегическият диалог България-САЩ е от изключително значение за развитието на отношенията между двете страни. Целта е чрез надграждане на партньорството да бъдат постигнати конкретни резултати в ключови области от взаимен интерес, като сигурност и отбрана, борба с тероризма, енергийна сигурност, правоприлагане, образование, връзки между народите", изтъкна премиерът Борисов. Той и посланикът на САЩ са отбелязали установените отлични отношения между двете страни в областта на сигурността и отбраната както по двустранна линия, така и в рамките на НАТО. Дискутирани са и въпроси от сферата на върховенството на закона.

Премиерът акцентира, че България има интерес от още по-силно задълбочаване на търговско-икономическите отношения със САЩ, като се запази положителната тенденция за устойчив растеж на двустранната търговия. На срещата е подчертана важността на сътрудничеството в сферата на енергетиката, което има потенциал да допринесе за укрепване на енергийната сигурност на страната и диверсификация на енергийните източници и маршрути, включително чрез внос на втечнен природен газ. Бойко Борисов и посланик Мустафа са обсъдили и актуални теми от международния дневен ред, се казва в съобщението на правителствената информационна служба.

Дневник