Мисията на НАТО, в която работят и двамата български офицери, ще бъде временно евакуирана в съседна държава, най-вероятно в Кувейт. Срокът на пребиваване в нея на двамата приключва след две седмици и тогава ще се реши дали да бъдат командировани други двама или не. Това съобщи в интервю за Би Ти Ви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Той коментира засилването на напрежението между Иран и САЩ през последната седмица и последвалото искане от страна на парламента на Ирак всички военни от НАТО да напуснат страната. Вчера пактът обяви, че от съображения за сигурност спира обучителната си мисия, част от която са и българските военни.

Каракачанов каза, че ако решението на иракския парламент бъде одобрено от местното правителство, тази мисия, която включва около 430 души, трябва да приключи работа в рамките на една година.

Няма никаква опасност за сигурността на двамата българи, каза Каракачанов, добави, че с тях има всекидневен контакт и именно те подават информация за обстановката на място.

Дневник