Главният прокурор Иван Гешев е наредил на апелативните прокуратури в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново да вземат на специален надзор 23-те разследвания на престъпления, свързани със злоупотреби с еврофондове при изграждането на къщи за гости. Това се разбира от съобщение на държавното обвинение.

До проверките, прераснали в разследвания, се стигна след като през април миналата година тогавашният зам.-министър на икономиката Александър Манолев беше уличен, че ползва като лична собственост къща за гости, изградена с еврофинансиране в родния му град. Последва оставка, разследване и съд срещу Манолев, а прокуратурата започна проверки на всички 746 къщи за гости, изградени в страната с евросредства.

Досега са образувани 23 досъдебни производства за представяне на неверни сведения, за да бъде
получено финансиране от фондове, принадлежащи на Европейския съюз или предоставени от ЕС на българската държава по тази схема. Софийската градска прокуратура е образувала най-много досъдебни производства - 11, окръжната прокуратура в Монтана – 3 и по едно окръжните прокуратури в Хасково, Пазарджик, Пловдив, Ямбол, Плевен, Велико Търново, Силистра и Варна.

В днешното съобщение от прокуратурата се казва, че Гешев е указал на административните ръководители на
апелативните прокуратури в страната по всяко досъдебно производство да определят конкретен наблюдаващ прокурор, който да оказва засилена методическа и организационна помощ на прокурорите от първоинстанционните прокуратури, ръководещи разследванията.

По всички останали случаи проверките продължават и ако се стигне до образуване на досъдебно производство, то ще се взима под специален надзор на спецпрокуратурата, уверява държавното обвинение.

Дневник