Превозите на пътници и товари спират в понеделник - 13 януари безсрочно, заради протест на автомобилни и автобусни превозвачи, съобщиха днес на пресконференция представители на браншови организации от сектора. Той е подкрепен от общо 10 организации, сред които и такива от таксиметровия бранш, зърнопроизводителите и асоциацията на търговци на горива.

Те са недоволни от обхвата и цените в тол системата, както и от липсата на мерки срещу нелегалните превози. Освен преразглеждане на основите на тол системата те искат и оставката на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова. Критиките срещу нея са, че не е приела нито едно от предложенията на транспортния бранш, дадени по време на обсъждането на цените и обхвата на тол системата.

"Като перничанка мога да кажа, че Министерството на регионалното развитие е виновно за водната криза в Перник, а сега ще е отговорно и за транспортната криза от понеделник", обобщи председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

Протестът ще се изрази в спиране на превози по редовни линии в около 70 града, като до понеделник се окачва те да станат 100. "Само линиите, обслужвани от общински превозвачи няма да спрат", поясни Милтенова. Според нея ще спрат около 3000 автобуса.

Спира зареждането на търговските вериги

От страна на собствениците на товарни автомобили ще се включат около 2000 камиона, като ще спрат вътрешните превози на товари, включително и зареждането на търговските вериги. Като част от протеста се планира присъствие на автобуси и камиони по ключови артерии в 10 града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Хасково, Благоевград, Велико Търново, Монтана, Русе и Севлиево. Протестът ще бъде прекратен при получаване на достатъчно сериозни гаранции, за решаване на проблемите.

Превозвачите стачкуваха предупредително на 12 декември, поставяйки плакати с исканията в автобусите.

Дневник