Фестивалът "Сурва" се отменя, съобщи пред агенция "Фокус" кметът на Перник Станислав Владимиров. Причината е бедственото положение заради режима на водата в града и рискът за гражданите.

"Чакаме писмо от Министерството на здравеопазването, от националния здравен инспектор. От Районната здравна инспекция вече го имаме. Тяхното становище е, че има много голям риск за хората при воден режим, при бедствено положение, при условията на струпване на голямо количество хора на едно място", каза кметът.

Народният празник "Сурва в Пернишко" беше вписан през 2015 г. в представителния списък на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) за нематериално културно наследство.

Традиционни маскарадни игри се провеждат обичайно на 13 срещу 14 януари и обхващат 31 селища от Пернишка област. Обичаят "Сурва" се представя в нощта на 13 срещу 14 януари. По стара традиция фамилиите се събират от всички краища на страната в нощта срещу старостилния Васильовден, който е най-големият зимен празник в региона.

Дневник