Възрастта за постъпване на кадрова военна служба да бъде увеличена от 28 на 40 години, а тази за пенсиониране в определени случаи да се вдигне с до пет години, предлага Министерството на отбраната с промяна в Закона за отбраната и въоръжените сили. Те са публикувани за обществено обсъждане на портала на правителството за публични консултации.

Целта на промените е да се преодолее недостигът на хора за заемане на длъжностите в армията (т.нар. некомплект). В мотивите към новите текстове военният министър Красимир Каракачанов посочва, че от 2015 година се предприемат редица мерки в тази посока - възможност за по-късно пенсиониране, увеличаване на максималната възраст за заемане на длъжност, приемане на повече курсанти и т.н.

От миналата година военното министерство провежда и информационни кампании под надслов "Стани войник", при които в различни градове се рекламира военната професия. Въпреки това към днешна дата има недостиг на около 5000 души.

В рамките на кампанията е отчетено, че има желаещи да постъпят в армията на възраст над 28 години, което й дава повод за една от исканите промени, се казва още в мотивите за исканите промени.

Ако промените във възрастта за пенсиониране се приеме, войниците и матросите ще служат до 48 години, а генералите и адмиралите до 65 години. Според Министерството на отбраната в момента в армията има около 1500 души, които са се пенсионирали, но продължават да служат.

За запълване на свободните щатове в армията Красимир Каракачанов разчита и на доброволната казарма, за която се надява да тръгне от тази година. Става въпрос за обучение в рамките на три, шест или девет месеца, след които всеки желаещ да може да кандидатства да постъпи в армията.

Военният министър не веднъж е казвал, че доброволната казарма е първа стъпка към възстановяването на задължителната военна служба. Според сметки на Министерството на отбраната връщането на казармата щяло да струва 100 млн. лв.

"Обществото е узряло за наборната военна служба. "Цялата кампания за отмяната и през 2008 година беше тотална грешка. В Конституцията има ясен текст, че всеки български гражданин трябва да защитава отечеството си. Когато ти не си го подготвил и го пратиш в бойни действия, го обричаш на заколение", заяви Красимир Каракачанов преди два месеца в телевизионно интервю.

Дневник