Министърът на земеделието Десислава Танева удължи до 31 януари срока за групово ловуване на дива свиня в цялата страна и отмени забраната за лов в зоните, доказано инфектирани с вируса на африканската чума по свинете. Това съобщава Министерството на земеделието.

Смисълът на удължаването на срока за групов лов е да се намали популацията на дива свиня във всички ловностопански райони на страната като мярка за ограничаване разпространението на заболяването.

През миналата година по експертни оценки популацията на дивата свиня достигна рекордните близо 100 хил. бр. като за да се спре разпространението на вируса тя трябва да се сведе до 20 хил. животни.

Досега навлизането в зони, засегнати от вируса, беше забранено, но след като преди дни беше установено, че инфекцията е влязла в поредната индустриална ферма, това ограничение отпада. Разрешението на министъра обаче поставя условието ловните дружинки да спазват стриктно мерките за биосигурност. За провеждане на лов, ловците предварително подготвят ями за загробване на остатъците от отстреляните диви свине. Задължително трябва да се осигурят и препарати за дезинфекция и пръскачки, с които ловците да обработят използваните инструменти, облеклото, обувките, оръжията и принадлежностите към тях, както и автомобилите.

Министерството напомня, че всички отстреляни по време на лов диви свине задължително се
изследват за вируса на африканската чума по свинете като изследванията са за сметка на Българската агенция за безопасност на храните.

Дневник