Иранският президент Хасан Рохани предупреди френския си колега Еманюел Макрон, че американските интереси в Близкия изток са вече в опасност след убийството на генерал Касем Солеймани при американски удар в Ирак, съобщава БТА.

"САЩ трябва да знаят, че техните интереси и тяхната сигурност в региона са в опасност и че те не могат да избегнат последствия от това голямо престъпление", каза Рохани в телефонен разговор с Макрон.

Според съобщение на иранското президентство Рохани е допълнил, че американците са допуснали голяма стратегическа грешка, убивайки генерал Касем Солеймани, ръководител на външните операции на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция. В съобщението на иранското президентство се допълва, че за Рохани този удар рискува да има обратен ефект вместо резултатите, на които са се надявали САЩ.

"Констатираме, че това престъпление е засилило повече от когато и да е било единството и солидарността на иранския народ, както и на иракския народ, също както и връзките между тези две страни", допълнил Рохани в разговора с Макрон.

"Ислямска република Иран не се стреми никога към война и несигурност в региона, но тя няма да се поколебае да защити правата и суверенитета си", е допълнил Рохани пред Макрон.

Днес Рохани повтори, че Иран е готов да се върне към пълно и цялостно прилагане на споразумението, сключено с неговите чужди партньори, ако те изпълнят техните задължения.

В телефонния разговор пък Макрон е призовал Иран да избегне всякакви действия, които могат да влошат напреженията в Близкия изток след убийството на Солеймани. Макрон настоя Техеран бързо да се върне към пълното съблюдаване на ангажиментите си по ядрената сделка. Макрон освен това е призовал Рохани за незабавното освобождаване на двама френски учени, задържани в Иран, сред които и френско-иранската антроположка Фариба Аделка.

Същевременно днес Франция официално предупреди френските граждани да не пътуват в Иран заради изключително нестабилната ситуация със сигурността, предаде Ройтерс, като се позова на френското външно министерство.

Дневник