С нов формат, слаб интерес и критики за погазване на човешките права суперкупата на Испания се насочва към Саудитска Арабия. За пръв път шампионът ще бъде излъчен в минитурнир между четири отбора, като азиатската държава ще приеме надпреварата в следващите три години в сделка на стойност 120 милиона евро.

Програмата ще открият носителят на купата "Валенсия" и "Реал" (Мадрид), които играят в 21 ч. В другия полуфинал шампионът "Барселона" среща "Атлетико" (Мадрид) в четвъртък. Финалът е в неделя, като мачовете ще бъдат излъчени по "Би Ти Ви екшън".

В навечерието на турнира вниманието беше насочено към избора на Саудитска Арабия за домакин. Суперкупата на Испания е поредният форум, който страната "купува" в опита си да заеме водещи позиции в спорта. Наскоро държавата прие големия боксов мач между Антъни Джошуа и Анди Руис, суперкупата на Италия, а в бъдеще ще организира турнир по снукър.

Провеждането на турнира в държава, в която се погазват човешките права, предизвика вълна от критики. Испанската държавна телевизия RTVE отказа да се включи в наддаването за правата за излъчване, а от организацията с нестопанска цел за защита на правата на човека "Амнести интернешънъл" подготвят мирен протест пред посолството на Саудитска Арабия в Мадрид в сряда.

Надпреварата създаде напрежение и по високите етажи на испанския футбол, като ръководството на Ла Лига обвини федерацията в двоен стандарт. Дълго време Испанската футболна лига се опитва да прокара идеята за провеждането на мач от първенството в чужбина, но досега федерацията осуетяваше плановете и именно тя стои зад одобрението на сделката за суперкупата със Саудитска Арабия.

"Футболът се развива независимо дали искаме или не. Разбираме, че феновете не могат да си позволят пътуването и ще се опитаме да донесем трофея при тях", каза треньорът на "Валенсия" Алберт Селадес.

Думите му дойдоха във връзка с малкото фенове от Испания, които ще дойдат да подкрепят четирите отбора. Въпреки че двата полуфинала са почти напълно разпродадени, тимовете обявиха, че твърде малко са заявените билети от фенклубовете.

Заявките от "Валенсия" са едва 26, а продадените билети от "Атлетико" са 50. Тимът от Мадрид обеща да покрие цената на пропуските на феновете си в полуфинала, като ще го направи и за финала, ако отборът стигне до спора за титлата.

Съответно по 600 и 300 са заявките за билети от феновете на "Реал" и "Барселона", като това е едва 9% от пропуските, които бяха предоставени за разпределение от клубовете.

Вероятно причина за нежеланието на феновете да присъстват на турнира е скъпото пътуване, като самолетните билети и отсядането в Саудитска Арабия за няколко дни надхвърля 1000 евро. От друга страна, надпреварата ще пропуснат някои ключови фигури като Карим Бензема, Еден Азар, Марк-Андре тер Щеген, Диего Коста и други.

Дневник