Европейският парламент ще изрази "сериозна загриженост" заради позицията на правителството на Борис Джонсън към всички 3.3 милиона граждани на ЕС, живеещи във Великобритания, след заплахите за депортиране, отправени от член на британския кабинет, предаде "Гардиън".

В изтекла резолюция, изготвена от основните политически групи, която се очаква да бъде подкрепена от евродепутатите следващата сряда, администрацията на Джонсън е обвинена, че създава "тревога" в последните месеци.

Критиките следват коментари на зам.-министъра по въпросите на сигурността Брандън Люис, който заплаши гражданите на ЕС с депортиране от Обединеното кралство, ако не кандидатстват за статут на уседналост до края на 2020 г. По-късно той каза, че думите му са били извадени от контекста, повдигайки опасения според основните групи в ЕП за "противоречивите" изявления от Уайтхол.

В резолюцията, с която "Гардиън" разполага, се предупреждава още, че без "физически документ", представящ доказателство за тяхното право на пребиваване в края на преходния период на 1 януари 2021 г. има засилен "риск от дискриминация спрямо гражданите на 27-те държави - членки на ЕС, от бъдещи работодатели или наемодатели, които може да искат да избегнат допълнителната административна тежест на онлайн проверката или погрешно да се страхуват, че може да правят нещо незаконно.

Евродепутатите смятат, че са необходими мерки във връзка с "ограничения географски обхват" на подкрепата, предлагана на "възрастни и уязвими" граждани на ЕС, включително и на тези, които изпитват трудности с използването на цифрови приложения.

Според европарламента нивото на свободно движение, което ще се даде на гражданите на ЕС след Брекзит, трябва да бъде фактор при решаването на "степента на бъдещото сътрудничество в други области".

Новината идва на малко преди срещата на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и британския премиер Борис Джонсън по-късно днес. Източници, близки до Фон дер Лайен, казаха, че тя ще опита да представи потенциалните подводни камъни в 11-те месеца, определени от Джонсън за сключването на всеобхватна търговска сделка с ЕС.

Според източници от ЕС посещението ще бъде първото от серия инициативи, целящи да придвижат преговорите за Брекзит към по-колаборативна фаза, избягваща сблъсъците от последните три години.

По думите на високопоставен източник от ЕС, когато преговорната позиция на блока бъде обявена под формата на чернова в началото на февруари, преди официалното ѝ приемане на среща на министри от ЕС на 25 февруари, тя ще съдържа само най-важните принципи, за да се избегне ранен сблъсък с Обединеното кралство.

Дневник