Генералният консул на Република Турция в Бургас г-жа Сенем Гюзел днес е на първото си официално посещение в Шумен. Тя се срещна с кмета на града Любомир Христов и с областния управител проф. Стефан Желев, с които обсъди възможностите за двустранно сътрудничество.

При срещата си кмета Любомир Христов г-жа Сенем Гюзел отбеляза, че България и Шумен, където се намират едни от най-големите турски инвестиции, са важни за партньори на Турция, съобщиха от пресцентъра на общината. От там допълниха, че според г-жа Гюзел  акцентът в двустранните отношения е не само в областта на икономиката, но и в туризма и културата. Тя посочи, че България е на трето място след Германия и Русия по брой посещения от страна на турските граждани. 

Любомир Христов  изрази готовност за развитие на двустранните връзки в областта на културата и туризма и представи най-големите исторически и природни забележителности в района, които могат да бъдат посещавани. Той припомни много успешните гостувания на шуменски танцови и певчески състави в различни градове на южната ни съседка и изключително топло посрещане от публиката там.

„Ние сме в район, в който от векове българи и турци живеят заедно като добри съседи и приятели. Убеден съм, че добросъседските отношения са важно условие, за да живеят хората добре, спокойно и страните да се развиват успешно“, каза кметът по време на разговора с генералния консул на Турция, цитиран от общинския пресцентър.

По-рано Генералният консул на Турция в Бургас се срещна и с областния управител проф. Стефан Желев.  На разговорите присъстваха и заместник областните управители Ширин Вели и Петко Шаренков, съобщиха от пресслужбата на администрацията.

„В Шумен са направени едни от най-големите турски инвестиции. Като Генерално консулство сме готови да оказваме съдействие, за да може да се увеличават инвеститорите в региона“, заяви пред проф. Желев г-жа Гюзел. Тя подчерта непрекъснатото развитие на отношенията между България и Турция и изрази готовност да подкрепя и да работи за укрепване на сътрудничеството и взаимоотношенията във всички сфери.

Областният управител проф. Стефан Желев и Генералният консул на Република Турция в Бургас г-жа Сенем Гюзел коментираха постигнатото в сферата на икономиката, образованието и туризма, като изразиха убеждението си, че добрите контакти в междусъседските отношения ще продължат.

Г-жа Сенем Гюзел зае поста Генерален консул на Република Турция в Бургас през септември миналата година. Преди това тя е работила в Куба, Париж и Варшава. Непосредствено преди да пристигне в Бургас е била началник на отдела за Източна Африка в Министерството на външните работи на Турция. 

ШУМ.БГ