Заради липсата на законови текстове навършилите 18 години не могат да получават по линия на здравната каса някои медицински изделия и диетични храни. Това се казва в съобщение на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) след множество запитвания на граждани. По този повод шефът на касата д-р Дечо Дечев е изпратил писмо до здравния министър.

В него се уточнява, че към момента според наредба от март 2019 г. за медицинските и други услуги по текстове от Закона за здравето касата плаща за деца лекарствени продукти и диетични храни за специални медицински цели, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. След като те навършат 18 г. обаче няма предвидена правна възможност за заплащане на лечението от страна на касата. Текст от наредбата гласи, че на навършили пълнолетие не се поемат разходите за тези изделия.

Изключение е направено само за децата с онкологични и онкохематологични заболявания, чието заболяване и лечение е започнало преди навършването на 18 г.

Заплащането за лечение на заболявания по реда на Наредбата се преустановява след навършване на пълнолетие за редиа болести и липсва алтернатива за заплащането им с публични средства, посочват от касата.

Директорът й се е обърнал към здравния министър Кирил Ананиев, за да се вземат мерки.

Дневник