Правителството реши държавната компания "Булгартрансгаз" ЕАД да придобие 20% от капитала на проектната компания "Газтрейд" С.А., която изгражда терминала за втечнен природен газ край гръцкия град Александруполис. С решението е одобрено акционерното участие на българския газопреносен оператор. Намерението за тази сделка бе обявено още през 2018 г.

В съобщението на правителствената информационна служба не се посочва колко пари съответстват на този дял от 20 на сто, но калкулациите през 2018 г. бяха за около 150 млн. лв.

Друго държавно дружество - газовият доставчик "Булгаргаз" ЕАД, ще участва в обвързващата фаза на процедурата по пазарен тест за резервиране на капацитет от терминала за втечнен природен газ до Александруполис, като резервира до 500 млн. куб. м на година, но не по-малко от 300 млн. куб. м на година, за период от 3 до 5 години. За използване на резервирания капацитет "Булгаргаз" ЕАД ще проведе преговори за доставки на втечнен природен газ през интерконектора Гърция – България, чието строителство започна наскоро.

Проектът за терминал за втечнен природен газ край Александруполис, Гърция, се реализира изцяло в изпълнение на политиката и приоритетите за изграждане на единен взаимосвързан общоевропейски енергиен пазар. Той ще съдейства за подобряване сигурността на доставките и диверсификация на източниците на природен газ в региона. Синергията на този проект с изграждането на междусистемната връзка Гърция – България (IGB) ще доведе до повишаване достъпа на България и останалите страни в региона до втечнен природен газ, се посочва в съобщението от правителството.

Компании от САЩ, Катар и др. се очаква да бъдат основните доставчици на газ до терминала в Александруполис. Напоследък Русия също инвестира в кораби за пренос на втечнен газ и също биха потърсили доставки през гръцкия терминал.

В момента България посреща нуждите си от 3 млрд. куб. м газ годишно основно от руската "Газпром". През миналата година тя внесе около 400 млн. куб. м газ от Гърция, припомня "Капитал".

Дневник