Европейската комисия съобщи, че няма да изтегли служителите си от Ирак, въпреки напрегнатата обстановка на място. В Ирак имаме цивилна мисия, която работи в полза на иракчаните, поясни говорител на комисията, цитиран от БТА.

По неговите думи ЕС прави всичко по силите си за успокояване на обстановката и за предотвратяване на нова война. Той отбеляза, че на днешното заседание на еврокомисарите са обсъдени отраженията от кризата в Близкия изток, включително по отношение на сигурността на доставките на енергоносители през Ормузкия проток.

По повод сигурността на полетите в района говорителят поясни, че службите на ЕС наблюдават въздушното пространство и издават предупреждения за опасности. Националните власти в ЕС имат отговорността и пълномощията по решенията за забрана на полети в отделни региони по света, уточни той (повече за отменените полети и променените маршрути четете тук).

Говорителят потвърди, че върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел предвижда среща с ген. Халифа Хафтар, който оспорва властта на либийския премиер Файез Сарадж.

По-рано днес председателят на Европейския парламент Давид Сасоли съобщи, че ще приеме Сарадж в следобедните часове в Брюксел.

Говорителят добави, че поканата за среща към иранския външен министър Мохамад Зариф остава в сила.

По-рано Иран изстреля над двайсет балистични ракети срещу военни бази в Ирак, където са разположени американски военни. Иранската държавна телевизия съобщи, че нападението е отмъщение за убийството на ръководителя на поделението "Ал Кудс" на революционната гвардия Касем Солеймани американски дрон на 3 януари край Багдад.

Премиерът Бойко Борисов обяви днес, че България ще се съобрази с искането на Ирак всички чужди войски да напуснат страната. 

Дневник