Мъжкият национален отбор по волейбол стигна полуфиналите в решителната олимпийска квалификация след трета поредна победа в група В. Този път българите се наложиха с 3:2 (25:21, 24:26, 25:22, 20:25, 15:13) над европейския шампион Сърбия. Състезателите на Силвано Пранди се нуждаеха просто от два гейма, за да си осигурят класиране напред и го постигнаха.

Срещата в Берлин продължи близо два часа и половина.

Със седем точки България със сигурност завършва на първо място в своя поток и в полуфиналите ще срещне втория от група А – Германия или Словения. Съперникът на българския тим ще бъде определен след двубой между словенците и Чехия, като словенският отбор може да избира.

На второ място в групата завършва Франция, който тепърва ще изиграе последния си мач.

В първите три гейма Силвано Пранди заложи на основните си играчи, които успяха да спечелят две части. След изпълнените задачи на полето се появиха резервите, които загубиха един гейм, но се наложиха над европейския шампион в интересен тайбрек.

Българският тим започна уверено срещата и успяваше да печели важните точки. И двата отбора действаха стабилно на посрещане, което улесни много и атаката, а равенството се задържа до средата на първата част. След това България поведе и успя да отвори разлика при 16:13. Стигна се до увеличаване на аванса при 22:17, след което сърбите се върнаха съвсем за кратко.

Успешна атака на Цветан Соколов донесе край на гейма при 25:21.

Във втората част сръбският отбор успя да стабилизира слабите си места и дълго време водеше. Стигна се до равенство при 16:16, след което България излезе напред с аванс от две точки. Колебания в атаката обаче позволиха на Сърбия да измъкне гейма с 26:24.

В началото на третия гейм българският тим допусна рязък спад в играта си. След няколко поредни успешни атаки на Тодор Скримов обаче тимът се стабилизира и започна да играе по-уверено.

Стигна се до няколко промени на водачеството, но българите излязоха напред при 19:18 и до края не изпуснаха инициативата, за да затворят гейма с 25:22. Именно спечелената част класира тима за полуфиналите в турнира и елиминира Сърбия.

След двата спечелени гейма Силвано Пранди направи много промени в състава и даде шанс на волейболистите, които играят по-малко да излязат на полето. Въпреки доброто начало авансът от 10:7, който България си отвори, след това мотивацията не беше на високо ниво.

Сърбия успя да се представи по-добре и спечели втори гейм на сметката си с 25:20, за да вкара двубоя в тайбрек.

В него България изоставаше с 9:11, но след невероятна серия на Розалин Пенчев на начален удар, който реализира два аса и отлични изяви при мрежата на Николай Пенчев, резултатът беше обърнат. След нови добри атаки българите пречупиха европейския първенец и спечелиха с 15:13.

Дневник