Турция и Русия призоваха всички страни в конфликта в Либия да прекратят враждебните действия и да обявят прекратяване на огъня в полунощ на 12 януари. Призивът се съдържа в заключителния документ от срещата на президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул днес, където двамата откриха официално газопровода "Турски поток".

В Либия Анкара подкрепя, включително със свои военни, Фаез ал Сарадж и неговото Правителство на националното споразумение. То е базирано в Триполи и е международно признатото, включително от ООН, управление на страната.

Русия застана зад обединените сили на ген. Халифа Хафтар и отрича, че му изпраща въоръжена помощ заедно с Египет и Обединените арабски емирства.

В руско-турския текст се казва, че воюващите страни трябва "да обявят устойчиво примирие, подкрепено от необходимите мерки за стабилизиране на ситуацията и нормализиране на всекидневието в Триполи и други градове".

По повод напрежението в Близкия изток Путин и Ердоган заявяват, че са дълбоко обезпокоени от изострянето на отношенията САЩ - Иран и негативния ефект от това върху Ирак. Командващият елитните части "Ал Кудс" на Иранската революционна гвардия ген. Касем Солеймани, който е в антитерористичния списък на ЕС, бе убит с ракеден удар край Багдад в петък. Тази нощ Иран отвърна с обстрел с балистични ракети на американски военни обекти в Ирак.

"Смятаме, че размяната на удари и използването на сила от която и да е страна не помагат в търсенето на решение на сложните проблеми на Близкия изток и водят към нова спирала на нестабилност, което не отговаря на ничии интереси", пише в документа от Истанбул.

Нашите страни са против чуждестранна военна намеса, едностранни действия и войни на религиозна основа, трябва да се действа сдържано и да се дава предимство на дипломацията, допълва текстът.

Дневник