Иранските ракетни нападения срещу американски бази в Ирак са причинили само минимални щети и благодарение на система за ранно предупреждение няма убити и ранени американци, заяви президентът на САЩ в специално обръщение към нацията.

"Изглежда, че Иран отстъпва, което е добре за всички засегнати страни и нещо много добро за света", каза Доналд Тръмп. САЩ са готови да работят за мир с всеки, който го поиска, а с Иран би трябвало да има общи приоритети като борбата с "Ислямска държава", например.

Думите му демонстрират, че Вашингтон не търси в момента покачване на напрежението и конфронтацията с Иран след ликвидирането в петък на ген. Касем Солеймани. Борсите веднага реагираха с оптимизъм, че тази криза се отдръпва от най-рискованата си фаза.

Тръмп обяви още, че ще поиска от партньорите в НАТО да се включат по-активно в мирния процес в Близкия изток. Той обясни още, че не иска да използва още военна сила, защото икономическата мощ на САЩ - в комбинацията с военната - са достатъчна сдържаща сила. Президентът обяви, че ще наложи още икономически санкции на Техеран, но не даде подробности.

В словото нямаше никакви преки заплахи за военни действия срещу Иран. Тръмп призова водещи държави в света, включително Русия и Китай, да сложат край на ядреното споразумение с Иран от 2015 г. и да започнат работа по ново. "Трябва да работим заедно са сделка с Иран, която ще направи света по-сигурно и мирно място."

Държавната телевизия на Иран твърдеше днес, че в ударите са били убити 80 американци и са повредени и унищожени хеликоптери и самолети, но не показа кадри за потвърждение и не уточни откъде разполага с такава информация.

Американски и европейски правителствени източници на "Ройтерс" обясниха, че според разузнавателна информация иранците изглежда умишлено са избягвали причиняването на нови жертви сред американците и съюзниците им, като са атакували внимателно избрани части от базите.

Премиерът на Ирак каза, че от Техеран са се обадили да предупредят за ударите в момента, когато ракетите вече са падали в базата "Ал Асад" на северозапад от Багдад и в обект край Ербил. "Те искаха да отвърнат, но със сигурност не искат да ескалират напрежението", обяснява един от източниците от САЩ.

Дневник