Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира четири нови огнища на Африканска чума по свинете. Днес заразата е била потвърдена след проверка в Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Болестта е открита в индустриална ферма в село Брестак, общ. Вълчи дол, обл. Варна. В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 39 656 прасета.

Обектът се е използвал за угояване на свине. В него са пристигали животни от свинекомплекса в шуменското село Никола Козлево, където преди дни също беше установена африканска чума.

Определена е трикилометрова предпазна зона около огнището, в която влизат селата Брестак и Генерал Киселово, общ. Вълчи дол, обл. Варна. Определена е и десеткилометрова наблюдавана зона. От БАБХ уточняват, че предстои животните да бъдат умъртвени.

Ново огнище е регистрирано в обект за отглеждане на източнобалкански свине в с. Веселиново, общ. Смядово, обл. Шумен. В обекта се отглеждат 125 прасета. Друго огнище е констатирано във фамилна ферма тип "А" с. Гергини, общ. Габрово, обл. Габрово. Там се отглеждат 29 прасета. От вируса е засегнато и лично стопанство тип "заден двор" в с. Боров дол, общ. Твърдица, обл. Сливен.

Дневник