От утре в Черно море започват военни учения. Това се разбра от думите на премиера Бойко Борисов, който говори пред журналисти на летището след посещението си в Турция. В южната ни съседка той присъства на пускането на газопровода "Турски поток". По време на визитата си Борисов проведе разговори с президентите на Русия, Турция и Сърбия.

Премиерът не уточни кои държави ще се включат в учението, но е казал на Владимир Путин, че "F-16 още не са дошли и да не се притеснява", визирайки покупката на 8 нови изтребителя от САЩ.

Борисов каза още, че по време на официалната вечеря е имал възможност да зададе много въпроси на руския президент, както и на турския такъв - Реджеп Ердоган, на които получил и много отговори. Най-доволен бил, че Путин и сръбският държавен глава Александър Вучич били впечатлени от работата на България по изграждането на газопреносната система в страната.

"На територията на България няма "Турски поток". Това е нашата газоразпределителна система, през която ще прекарваме газ. През нея ще минава руски, азерски и втечнен газ. И в Сърбия вече ще наричат проекта "Балкански поток", допълни Борисов.

По думите му Путин не го е питал за шпионския скандал между България и Русия. В края на миналата година България изгони руски дипломат, заподозрян в шпионаж, а Русия приложи реципрочни мерки и отзова български дипломат.

"Чаках го през цялото време да ме попита, но той не го направи. Не ме пита за шпионския скандал, защото много добре знае за какво става въпрос", добави премиерът и уточни, че тази година Ердоган да посети България. Какво още си казаха Борисов и Путин вижте тук.

Борисов каза още, че ще присъства на утрешния Консултативен съвет за национална сигурност, който беше свикан от президента Румен Радев заради напрежението между САЩ и Иран. "За пореден път ще се съберем да си поговорим. Ако го интересува (бел. ред. Румен Радев), ще му споделя какво сме си говорили днес в Турция", заяви премиерът.

Дневник