Проверката на социалното министерство в Дома за пълнолетни лица с деменция в село Горско Косово, община Сухиндол, където през миналата година са починали 24 души, "не е констатирала нарушения за недобросъвестност на персонала". Това каза ресорният министър Деница Сачева пред Би Ти Ви.

Миналата седмица омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор Иван Гешев във връзка с условията в дома и още същия ден от прокуратурата във Велико Търново започнаха проверка. Ден по-късно Сачева призна, че в този дом има лоши материални и битови условия.

Въпреки това, в крайна сметка проверката не е установила каквито и да е нарушения от страна на персонала. Социалният министър отдаде смъртта на хората на все по-голямата смъртност от деменция. Тя цитира данни на Световната здравна организация, според които през последните 5 години два пъти са се увеличили разболелите се от деменция. Болестта пък вече била с равни показатели по смъртност със сърдечно съдовите и раковите заболявания.

"Всички домовете за настаняване на хора с деменция подлежат на закриване в един дългосрочен период. Те са в непригодни сгради – бивши училища и казарми. До 4-5 години трябва да станат центрове за настаняване от семеен тип", каза още Сачева.

Дневник