За първи път във Франция бивш президент ще бъде изправен пред съда за корупция, като делото срещу Никола Саркози за афера, разкрита чрез телефонно подслушване, ще започне на 5 октомври, постанови вчера съд в Париж, предаде "Франс прес".

Делото за корупция и злоупотреба със служебно положение ще се състои от 5 до 22 октомври.

Саркози, който беше президент на Франция от 2007 до 2012 г., е заподозрян, че в началото на 2014 г. се е опитал да получи с посредничеството на своя адвокат Тиери Ерзог засягаща го секретна информация от бившия висш магистрат от Касационния съд Жилбер Азибер в замяна на помощ за получаване на пост в Монако, отбелязва АФП.

Това дело срещу френски президент за корупция е безпрецедентно, макар че през 2011 г. предшественикът на Саркози Жак Ширак беше осъден за присвояване на държавни средства и злоупотреба с доверие при дело за фиктивни назначения в кметството на Париж през 90-те години на миналия век, докато беше кмет на френската столица.

През юни м.г. Касационният съд отхвърли последните обжалвания на Саркози, Ерзог и Азибер, които се опитваха да избегнат съдебен процес.

В следващите месеци Саркози ще бъде съден и за незаконно финансиране на предизборната му кампания през 2012 г. Датите за това дело още не са известни. /БТА

Дневник