Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов отхвърли твърденията на бизнесмена Валентин Златев, който вчера обяви, че "престъпна група краде с години" жителите на града. Повод за реакцията на председателя на Контролния съвет на "Лукойл България" са обвиненията, че заради управлявания от баща му ВЕЦ "Бебреш" Ботевград е на прага на водна криза заради ниските нива на едноименния язовир, от който градът черпи питейна вода.

Според Гавалюгов ВЕЦ "Бебреш" е така изграден, че държавното дружество "Напоителни системи" не може да контролира водоподаването. Така водната централа можела сама да се включва и изключва. Той добави, че през 2012 г. не експерт от "Напоителни системи", а зам.-министър е дал позволение ВЕЦ "Бебреш" да заработи. Централата беше открита през 2014 г.

"Целият конфликт е за какво да се използват водите на язовира – дали за пиене или за производството на електроенергия. Зад искането за моето отстраняване като кмет стои Валентин Златев", каза още Гавалюгов.

Вчера Златев обяви, че разполага с документи, според които местното ВиК отчита 2.5 млн. куб.м вода, а събира от населението пари за 9 млн. куб.м вода и това става със знанието на кмета. По думите му "действа организирана престъпна група, която събира от населението пари за 9 млн. куб.м вода, а плаща на държавата за 2 млн. и останалите пари са присвоени за лично облагодетелстване".

В отговор на обвиненията на Златев Гавалюгов заяви, че може да се каже, че той е "най-новият олигарх в страната", след което уточни, че бизнесменът е казал "странни неща, за да защити бизнеса на баща си".

"Изключително неверни факти и данни изнесе. Несериозни твърдения от човек, който трябва да звучи по-сериозно. Как така прави каламбур от цифри и числа за защита на неговата теза за престъпна група", добави кметът на Ботевград.

Той посочи, че инкасираната вода от местното ВиК дружество, която се плаща от гражданите, е 1.2 млн. куб.м. "Напоителни системи" пък имали право да продават вода до 2.5 млн. куб.м. Гавалюгов поиска от Златев да уточни откъде е информацията му, че жителите на града са платили общо 9 млн. куб.м.

Той отхвърли и твърденията на бизнесмена, че водата в града не е годна за пиене. Гавалюгов уточни, че водата преминава задължително през пречиствателната станция на местното ВиК, преди да достигне до канализационната мрежа в Ботевград.

"Той изрече в ефир неверни неща и се опита да да внесе паника сред хората с внушението, че директно пият вода от язовира", каза Гавалюгов.

Специализираната прокуратура вече се самосезира по публикации в медиите за потенциална водна криза в Ботевград. Разпоредената на 2 януари от премиера Бойко Борисов проверка, възложена на управляващото язовира дружество "Напоителни системи", не показа нарушения.

Дневник