Световната банка ще запази без промяна прогнозата си за растежа на България през тази година, както и за следващите, съобщи Investor BG.

Очаква се тази година темпът на растеж на брутния вътрешен продукт да се забави до 3% и да се стабилизира та 3,1% през 2021 и 2022 г., се посочва в доклад на Банката.

Растежът на България е сред най- бързите от всички държави в Източна Европа, Балканите и Централната Азия, които Световната банка наблюдава.

За момента от страните на Балканите единствено Косово се очертава да е с малко по- висок растеж. Икономиката на страната ни се съизмерва с растежа на икономиките на Полша, Унгария, Албания, Молдова, Северна Македония, Румъния.

Очаква се най- бърз растеж да постигнат икономиките от Централна Азия, както и Армения и Грузия, които също са част от страните на Източна Европа.

През 2019 г. средният растеж в региона на източна Европа и Централна Азия се забавя до 2% заради бързото забавянето на турската икономика и Русия.

Очертава се продължително отслабване на ръста на износа на страните от региона на фона на по-бавните инвестиции в производството и отслабеното търсене.

Днес.бг