Природозащитната организация "Зелени закони", която от известно време представя най-смущаващите случаи на извършени горски заменки от правителството на тройната коалиция през 2007-2009 г., обяви случая "Камчийски пясъци" за най-фрапиращ.

Организацията съобщава, че чрез различни схеми над 7 хил. декара край най-дългия плаж в България са се озовали в 5 свързани една с друга фирми, а общата стойност на заграбеното възлиза на над 700 млн. лева. "Не е ясно точно кой стои зад фиктивните фирми, но е вън от съмнение, че става дума за много влиятелен и богат човек, след като с поредица от действия държавните институции са позволили в негови ръце да попаднат над 6 километра от българското крайбрежие", обявяват от "Зелени закони".

В края на ноември Министерството на земеделието обяви, че държавата ще си търси едва 80 млн. лв. от заменките на гори след няколкогодишна сага с оценката на получените и дадените от частни лица парцели, участващи в сделките, за които Брюксел обяви, че са непозволена държавна помощ. Казусът засяга близо 80% от сделките.

Свързаните фирми "Бета форест" ЕООД и "Мирта инженеринг" ЕООД придобиват през 2007 г. чрез заменки общо 2709 дка държавни гори в района на Камчийски пясъци. Въпреки че имотите са разположени на първа линия до морето - част от проекта "Камчия парк", държавата на практика ги подарява на публично неизвестните фирми за скромните 9 лв./кв.м.

Организацията цитира сделки в Имотния регистър в периода 2005-2007 г. (т.е. преди заменките) и съдебно-техническа експертиза по дело 452/2015 на Адм. съд - Велико Търново, според които неурегулираните земи в района на Шкорпиловци са продавани на цени от 60 до над 100 лв./кв.м. Така излиза, че с тези две заменки държавата е предоставила незаконна държавна помощ на двете фирми в общ размер до 250 млн. лева. Толкова е разликата между нормативната цена на земеделското министерство от 2007 г. и реалните пазарни цени в района към онзи период.

Справка на организацията в Търговския регистър показва обаче, че "Бета форест" ЕООД и "Мирта инженеринг" ЕООД са свързани с фирмите "Мет риъл истейт" ЕАД, "Рийс интернешънъл" ЕАД и "Интернешънъл спорт кампъни" ЕООД, както и с австрийската "Мет бетайлигунгсфервалтунг" ГМБХ. Към 2010 г. "Мет бетайлигунгсфервалтунг" ГМБХ е собственост на Райфайзенбанк, но към 2019 г. вече е собственост на английската фирма Reece Enterprises Limited, притежавана от 81-годишния "сламен" човек Майк Рийс.

Заменки, но на земеделски земи, има и в полза на "Мет риъл истейт" ЕАД, "Рийс интернешънъл" ЕАД и "Интернешънъл спорт кампъни" ЕООД, които в периода 2006-2008 г. придобиват други 4418 дка в района. С тях незаконната държавна помощ, предоставена чрез държавни гори и земи с обща площ 7127 дка в района на Камчийски пясъци в полза на петте свързани фирми, достига до зашеметяващите 700 млн. лв. – подарък за влиятелна личност, вероятно с най-висша държавна или международна позиция.

От "Зелени закони" от началото на декември до днес представиха 10 "коледно-новогодишни подаръка" на земеделското министерство за над 1.5 млрд. лева, с които според организацията е демонстрирана "абсолютната невъзможност" на ведомството да изчисли правилно цените на раздадените чрез заменки държавни гори. От Инициатива "Зелени закони" припомнят, че до днешната дата за заменките няма дори нито един наказан служител или бенефициент въпреки обещанията на премиера Бойко Борисов от август 2009 г., когато за първи път зае поста.