Пускането в действие на газопровода "Турски поток", заобикалящ преносната система на Украйна, ще донесе на страната годишни загуби в рамките на 450 милиона долара. "Не бих нарекал тази сума загуба, тъй като просто няма да получи тези средства и за да ги компенсираме, трябва да потърсим нови пазари", коментира на пресконференция Сергей Макогон, ръководител на компанията "Оператор на газотранспортната система на Украйна" (ОГТСУ).

Това е "проект без икономически смисъл, но с голям политически елемент", допълни той и обясни, че само тази година компанията му очаква заради него съкращаване на преноса на руски газ през Украйна с 15 млрд. куб. м.

"За съжаление, не успяхме да го спрем. Вече усещаме ефекта - от 1 януари преносът към Балканите се извършва само за нуждите на Румъния и Молдова. България, Турция и другите страни от района вече не получават газ през Украйна", написа той на страницата си във "Фейсбук".

България обяви в края на декември, че от 1 януари започва да получава газ от нова вносна точка- на границата с Турция, а не с Румъния. На 5 януари от "Булгартрансгаз" заявиха, че вече пренасят от "Турски поток" газ за Северна Македония и Гърция.

Днес от ОГТСУ съобщиха, че от началото на годината реалните обеми транзитиран руски газ са се увеличили до около 100 млн. куб. м на ден. През декември средния обем на ден бе 261 млн. куб. м., но според Юрий Витренко, изпълнителен директор на "Нафтогаз Украины", тази значителна разлика се дължи на неяснотите около продължаването на договора с Русия.

Клиентите на запад от Украйна драстично са намалили поръчките за началото на януари, селд като са напълнили до около 90% газохранилищата си. Ново 5-годишно споразумение с "Газпром" бе подписано в последните дни на 2019 г. и според него през 2020 г. Русия трябва да пренесе поне 65 млрд куб. м. газ., което се равнява на средно 178 млн. куб. м дневно.

Дневник