Въпроса за евентуална оставка на министъра на околната среда Нено Димов заради водните проблеми в Перник и други населени места и кризата с вноса на боклук за горене в България премиерът Бойко Борисов определи като коалиционен. Пред журналисти на излизане от заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента той избегна конкретен отговор на въпроса за оставката и посочи за пореден път, че при доказана вина на хора от ГЕРБ те ще си понесат отговорността.

Ние сме правова държава с върховенство на закона и всеки е невинен до доказване на противното. Кое е спешното, попита риторично Борисов.

Тази сутрин рано в Перник и самото Министерство на околната среда и водите се провежда съвместна акция на няколко институции под ръководството на Специализираната прокуратура. Появиха се неофициални информации за арести, но Борисов отказа да коментира в детайли, а вътрешният министър Младен Маринов също не поиска да потвърди арести, докато още текат процесуално-следствените действия.

Борбата с корупцията, с безотговорността и ненаказаността си има материални измерения, така че колегите от МВР и ДАНС работиха много време, подготвиха, което смятат за достатъчно като материал, докладваха на прокуратурата и оттам нататък прокурорите са господари на производството, коментира още Борисов. "Мога само да ги поздравя, че така активно работят. Моята работа не е да бъде уведомяван за акциите, а да осигуря условия за тях", обяви в отговор на въпрос дали е бил уведомен за това, че операцията предстои.

На свой ред вътрешният министър Младен Маринов посочи, че неговото ведомство и службите са работили по случая с водата в Перник и други места и по празниците и са сформирани екипи, които ще проверят всички ВиК. Не е известно кога ще приключат проверките, защото те са различни по големина, обясни той, но посочи, че целта е да се предотвратят подобни проблеми и в други населени места.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ каза от своя страна, че случващото се в Перник е притеснително, и призова премиера да е последователен в своите действия и докато текат разследванията, да отстрани временно съответните министри.

Да видим какъв ще е резултатът от акцията. На първо четене ми изглежда като опит с локални мерки да се реши национална криза. Не чувам нищо да е направено по темата с боклука. Отдавна трябваше да са факт оставките на ресорните министри. Искаме да подготвим много добре мотивите за вота на недоверие, преди да го внесем, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Взети са адекватни мерки за кризата в Близкия изток

Заради кризата в Близкия изток, заради която бе свикан консултативният съвет, МВР е взело мерки, отговарящи на ситуацията в момента, увери Маринов. Посочи, че ситуацията е била обсъдена и с партньорските служби.

Мисля, че всеки, който каже, че няма заплаха, е безотговорен, коментира премиерът Бойко Борисов пред журналисти. Той определи консултативния съвет като "лесен", защото позициите и докладите на службите са били приети единодушно и затова лесно всички участници са се обединили около общия текст, който президентът Румен Радев прочете в края на съвета. "Максимална бдителност, внимание и най-важното е дипломацията да бъде водеща и да се търси траен мир в региона", заключи премиерът.

Дневник