Европейската народна партия, дясноцентристкото политическо семейство в Европейския парламент, губи влияние, измествайки се към либерални и центристки политики и това трябва да се промени, каза унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от "Ройтерс".

"Ако Европейската народна партия не е способна да промени курса, ще бъде необходима нова инициатива в европейската политика, нова посока", заяви Орбан по време на пресконференция.

"Ако не можем да постигнем тази промяна в рамките на Народната партия, тогава ще представим нова инициатива в европейския партиен живот, защото трябва да създадем контратежест на възхода на движението на (френския президент Еманюел) Макрон", допълни Орбан.

ЕНП замрази членството на партията му "Фидес" миналата година заради опасения за популистката антиимигрантска кампания на Орбан и подкопаването на върховенството на закона, свободата на медиите и правата на малцинствата по време на управлението му.

Премиерът каза, че въпросът е дали "Фидес" ще може да окаже влияние върху бъдещата посока на ЕНП и през идните седмици това ще стане по-ясно.

Според него ЕНП трябва да се върне към консервативните си корени по въпроси като имиграцията, традиционния семеен модел и превъзходството на националната култура.

Той отказа да коментира дали това значи, че ще опита да сформира нова консервативна група в Европейския парламент, но отбеляза, че се е срещнал с полския си колега, лидера на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински, тази седмица.

ЕНП изпрати група "мъдреци", които да проучат условията в Унгария и да решат дали ЕНП да запази "Фидес" в редиците си, процес, който новият председател на групата Доналд Туск очаква да завърши до края на януари.

Вероятно е решение да бъде взето по време на планираното в началото на февруари политическо събрание на ЕНП, където групата може да се изправи пред три варианта: удължаване на срока на временното прекратяване на членството на "Фидес", отлагане на решението за още няколко месеца или експулсиране/ доброволно излизане на партията от групата, отбелязва EurActiv.

Сближаване

По повод срещата на Орбан и Качински в "Туитър" полската консервативна партия, която е част от Групата на европейските консерватори и реформисти в Европейския парламент, написа, че разговорите са имали за цел да се обсъдят "съвместните дейности на двете партии на европейско ниво и възможността за сътрудничество в контекста на конференцията за бъдещето на Европа", предаде EurActiv.

След разговорите с "Право и справедливост" Орбан сподели снимка от срещата във Варшава във "Фейсбук" с коментар на унгарски: "Заедно сме сила, разделени сме слаби".

Групата на Европейските консерватори и реформисти (ECR) досега се представя като отворена за сътрудничество.

Дневник