Пентагонът смята, че Иран погрешно е уцелил с ракета пътническия самолет на Ukrainian International Airlines, разбил се вчера, а източници от службите за сигурност в Лондон твърдят, че британските власти са получили достъп до американската информация и тя също е в тази посока.

Това съобщават американски медии, Би Би Си и "Гардиън" ден и половина след като самолетът със 176 души на борда се разби едва минути след излитане и никой не оцеля. Свои източници в службите и Пентагона цитират "Ройтерс", Си Би ЕС, "Нюзуик" и други. Според източниците на "Ройтерс" изстрелването на две ракети е засечено от американски сателити малко преди самолетът да катастрофира, има и свидетелства за експлозия.

Инцидентът стана същата сутрин, когато Иран изстреля множество ракети срещу сили на Съединените щати в Ирак, но нанесе само материални щети. Оттогава има много спекулации дали двата инцидента са свързани. В интернет се появиха и снимки, чиито източници твърдят, че те показват мястото на инцидента и дават ясни индикации за причината (например удар във въздуха), но автентичността им не може да бъде потвърдена.

По-рано днес обаче Украйна обяви, че не изключва тероризъм и удар от ракета като версии за сваляне на самолета. Преди малко председателят на Съвета за сигурност и отбрана на Украйна каза пред журналисти, че според Киев е възможно полет 752 да е свален от ракета руско производство.

Коментарът на американския президент Доналд Тръмп бе уклончив - че катастрофата на украинския самолет може да е била грешка. "Някой може да е сбъркал," каза той и добави, че има подозрения по въпроса, предаде "Ройтерс".

Екип от 45 украински експерти вече е в Техеран, за да разследва случая.

Дневник