63% от българите не смятат, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е способен да се справи със световната политика, а 26% имат доверие в него. 67% и 26% са съответно средните показатели за Европа. Освен това по-младите българи са по-склонни да изразят подкрепа за него, същото важи за младите словаци и руснаци.

Това показва проучване на авторитетния център "Пю", проведено през пролетта и есента на 2019 г. То обхваща 32 държави, в които средно 64% от хората нямат доверие на Тръмп.

В проучването са включени и четирима други световни лидери – Ангела Меркел, Еманюел Макрон, Владимир Путин и Си Цзинпин.

Путин е най-популярният сред тях – той се ползва с доверието на 62% от българите, следва го Ангела Меркел с 50%, Макрон с 32% и Си с 23%. България е и една от двете европейски държави, в които доверието към Путин е над 50%, другата е Гърция.

Повечето от политиките на Тръмп са непопулярни по света. Над 50% неодобрение е регистрирано за оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран, ограниченията на имиграцията, издигането на стена по границата с Мексико, оттеглянето от споразумения за климата и налагането на мита върху други стоки. Единственото негово действие, което събира повече подкрепа, отколкото негативни мнения (41% на 36%) са преговорите със севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Има шест държави, в които около или над половината население изразява подкрепа за Тръмп. В Израел например 74% подкрепят решението му да премести посолството от Тел Авив в Ерусалим, а 66% са доволни от развалянето на ядрената сделка с Иран.

Фараж, Фидес и крайнодесните

Като цяло поддръжниците на десни популистки партии са почитатели и на Тръмп. Във Великобритания, например, подкрепата за него сред избирателите на "Юкип" на Найджъл Фараж е 63%, а сред другите – 22%. 48% от избирателите на унгарската "Фидес" одобряват Тръмп, за разлика от едва 19% от останалите унгарци. Висока подкрепа той има и сред избирателите на близката до Католическата църква полска партия "Право и справедливост" - 61%, но и като цяло в Полша – 42%.

САЩ като цяло

Отношението към Америка е позитивно, но има големи разлики между 33-те нации. Най-проамерикански са настроени Полша (79%), Литва (70%) и Унгария (66%). България също е сред по-големите почитатели на САЩ сред европейските държави със своите 57% - също, колкото и Великобритания. Най-скептични към САЩ в Европа са холандците, от които само 46% изразяват одобрение, шведите (45%) и германците (39%). Извън континента, най-голяма подкрепа САЩ имат в Израел (83%).

Дневник