Десетки хиляди французи вчера отново излязоха на улиците, за да заклеймят реформата на пенсионната система, предаде "Франс пресю", цитирана от БТА.

Противопоставянето започнало преди повече от месец между синдикатите, които се обявиха срещу реформата, и правителството, продължава.

Над 120 000 души са демонстрирали вчера в близо 30 града освен Париж, уточни АФП, която е използвала данни на полицията и префектурите. Синдикатите твърдят, че днес протестите са се включили 600 000 души.

В столицата се стигна до сблъсъци между полицията и агресивно настроени демонстранти, които са против пенсионната реформа, съобщи в. "Фигаро".

При протестите в Нант също е имало сблъсъци между демонстранти и полицията, която е използвала сълзотворен газ, информира телевизионният канал Бе Ев Ем.

Вчерашният ден е 36-ият на протести срещу плановете на правителството за пенсионна реформа. Многохилядни демонстрации са били организирани и в Тулуза, Марсилия, Бордо и Лион.

Общата конфедерация на труда и други синдикати, сред които "Форс увриер", се събраха на общо заседание и поискаха проектът за реформа да бъде оттеглен преди да има каквито и да било преговори.

Правителството обаче е твърдо решено да доведе докрай реформата, предвиждаща обединяване в единна точкова пенсионна система съществуващите 42 специални режима за пенсиониране, от които се възползват железничарите, служителите в парижкия обществен транспорт, както и медицинските сестри, които се пенсионират по-рано.

Правителството вече направи някои отстъпки за много професии, сред които полицаите, балетистите в операта, моряците и пилотите. Досега обаче кабинетът така и не успява да спре безсрочната стачка в обществения транспорт в Париж и в националната жп компания SNCF.

В началото на седмицата премиерът Едуар Филип протегна ръка към синдикатите и насрочи за днес нова среща на социалните партньори, за да обсъдят конференцията за финансиране на пенсионната система, предложена от лидера на конфедерацията Лоран Берже.

От началото на мобилизацията на 5 декември най-много проблеми създават стачката в жп транспорта и обществения транспорт в парижкия регион.

"Ройтерс" обобщава в кои сектори стачката повлия най-много.

Енергетика

Производството на електроенергия беше с почти 7 гигавата по-ниско в четвъртък според енергийната компания EDF и оператора на електропреносната мрежа RTE.

Производството беше намалено в няколко атомни, газови и въглищни електроцентрали. EDF съобщи, че 12% от работната ѝ сила във Франция стачкува в сравнение с 36.5% в първия ден на протестите – 5 декември.

Total съобщи, че по-малко от 5% от персонала в петте ѝ рафинерии са се присъедини към стачката. 54 от нейните 3500 бензиностанции са останали без гориво в четвъртък.

Транспорт

Стачките удариха най-тежко транспортните мрежи.

SNCF съобщи, че една трета от всички жп работници стачкуват, докато при машинистите достигат до две трети. Участието в стачката е било по-ниско, отколкото на 5 декември.

Само три на всеки пет високоскоростни междуградски влака TGV са се движели. Четири на всеки десет транспортни услуги, превозващи ежедневно хора, са функционирали в района на Париж, според SNCF. Компанията призова пътниците да намерят алтернативен транспорт.

В Париж имаше сериозни закъснения по всички трамвайни, автобусни и метро линии, съобщи държавният оператор RATP. Нито една от 16-те линии на метрото в столицата не е функционирала нормално.

Eurostar обяви, че влаковите услуги, свързващи Париж и Лондон, работят при ограничен график.

Образование

Образователното министерство информира, че 18.8% от началните учители в държавни училища стачкуват, както и 16.5% от учителите в основни училища – по-малко, отколкото на 5 декември.

Туризъм

Айфеловата кула беше затворена в четвъртък заради стачка на служителите ѝ. Версайският дворец и Лувъра останаха отворени.

Дневник